Instrument/y: YAMAHA YTR4335GS
Wysłany: Sro 19 Wrz, 2007 16:33 Transpozycja nut z pianina na trabkę
Siema
Mam problem bo nie wiem jak sie transponuje nuty na trąbkę. Przykładowo mam nuty na pianino i jest w tonacji g-dur i jak muszę zrobić żeby to zamienic na trąbkę i stroiło z innymi instrumentami? Jak musze zmienić tonację i o ile musze przenieśc nuty? Proszę o pomoc bo zakładamy zespół w szkole a do tej pory na orkiestrze dostawałem gotowce i nic nie musiałem zmieniać. Trąbke ma standardowo w b.
Pozdro
Mruz
hmmm... generalnie to jeśli kots ma w instrumencie C dźwięk f, to Ty grasz g. Jesli ktoś ma a dźwięk a (tak jak się do skrzypiec stroisz) to grasz dźwięk b. Jak masz utwór w oryginale na instrumenty C w G-dur to Ty grasz to w tonacji A-dur
_________________ "Muzyka jest twoim doświadczeniem,myślami i mądrością. Bez nich nie zagrasz dobrze." - Ch.Parker
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Sro 19 Wrz, 2007 19:47
tak tak! Camillus sie pomylił chyba jesli utwór na pianino jest w G-dur to Ty będziesz grał w A-dur wszystkie będziesz musiał grac sekunde wielką wyżej niż to co ma fortepian żeby pasowało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum