Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Trębacze biegacze
Zielony 

Instrument/y: tr-200
Wysłany: Sro 10 Sie, 2011 22:00   Trębacze biegacze

Witam i pozdrawiam wszystkich. Czy granie na trąbce nie zaszkodzi w bieganiu? Znajomy zaczął grać no i zaczęło go boleć płuco i okazało się, że dostał odmy no i nie gra i nie biega. Strasznie chciałbym nauczyć się grać na trąbce ale chciałbym też móc dalej biegać.

sasquatch 

Instrument/y: Conn Director 17B Coprion Bell 1960's
Ustnik/i: Jet-Tone Al Hirt model A

Wysłany: Sro 10 Sie, 2011 23:13   

ja jak zaczynalem grac na trabce to mialem lekka astme przez alergie a teraz po ponad 10 latach pluca mam jak dzwon i zadnych problemow ;)

Przemysławek 
Przemo

Instrument/y: yamaha YTR1335 , YTR2335
Ustnik/i: Yamaha 11B4, 14C4 Gp

Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 07:27   

Ja też mam astmę :) gram już na trąbce powyżej trzech lat i jak na razie nic mi się nie dzieje. Nie mam problemów z oddychaniem :) pozdrawiam

julek2107 

Instrument/y: Yamaha 4
Ustnik/i: Yamaha 13C4 - Lazer 1

Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 15:44   

Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia organizmu i do grania i do biegania. Ale przed graniem na trąbie i teraz też regularnie biegam na długie dystanse i jak zacząłem grać nic mnie nie bolało. Osobną sprawą jest fakt, że grając nie są istotne płuca, ale przepona :) Trąbka-przepona, bieganie-płuca :)

Edmund

furmon7 

Instrument/y: Bach Omega, Prelude by Bach Tr-700
Ustnik/i: Vincent Bach 3C

Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 21:27   

Nie do końca zgodziłbym się z moim przedmówcą. Jestem w trakcie warsztatów z prof. Matusikiem. Mówiąc mi o oddychaniu w graniu na trąbce przywoływał jako przykład bieganie po schodach. Po przebiegnięciu parter-piętro-parter oddychamy tak jak powinniśmy grać na trąbce.
Do przepony nie nabierzesz powietrza. Musisz nabrać je do płuc ale głębiej, tak jak po bieganiu. Przepona jedynie zwiększa ciśnienie przy wydychaniu powietrza.
Z kolei mój nauczyciel codziennie przez pół godziny biega przed pracą (gra zawodowo w orkiestrze wojskowej - byle kogo nie przyjmują). Kiedyś powiedział do mojego kolegi, że nie ma nic lepszego niż trąbka i sport.

Adam Mickiewicz

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 22:02   

Praca w wojsku wymaga zaprawy fizycznej i co jakiś czas egzaminów z w-f stąd chłopaki biegają aby trzymać formę :) Ale do tematu ...

pierwsze słyszę aby bieganie przeszkadzało w grze. Twój kolega może miał już jakąś wrodzoną niewydolność płuc wcześniej nie wykrytą, która przy większym wysiłku dała się we znaki. Uprawianie sportu poprawia pracę i wydolność organizmu, a co za tym idzie powinna pozytywnie wpływać na grę na instrumencie dętym. Należy sobie także uświadomić jedną bardzo ważną sprawę, że oddychanie podczas grania nie jest naturalnym cyklem oddechowym człowieka !!! Świadomie go zmieniamy i tego trzeba się nauczyć. Teraz już może nie w takim stopniu ale wcześniej dużo biegałem grając w koszykówkę, piłkę nożną, jeżdżę rowerem i nigdy nie poczułem aby coś z płucami czy oddechem działo się nie tak jak powinno. Z resztą polecam wszelkie ćwiczenia oddechowe przed pracą z instrumentem, w trakcie jak i po - pisałem o nich post także można poczytać i skorzystać (dział EDUKACJA - oddychanie w grze). Oczywiście wszelkie oddychanie powinno być wykonywane świadomie - z czasem stanie się elementem naturalnego "odruchu".

I na koniec bardzo ważną rzeczą jest obserwacja siebie podczas grania - jeśli rzeczywiście coś dzieje się niepokojącego z naszym organizmem podczas gry to następstwem tego powinna być konsultacja u lekarza czy oby tylko jesteśmy zdolni do gry. Nie ukrywajmy, że to dość spory wysiłek dla organizmu. Jeśli wszystko jest ok to bez obaw :)

Radek103 
Uczeń

Instrument/y: Yamaha YTR 2320S
Ustnik/i: GEWA CUP 3C

Wysłany: Pią 12 Sie, 2011 18:53   Trębacze biegacze

Ja mam astmę oskrzelową od 2 roku życia, ale nigdy nie miałem problemów z oddychaniem w grze, wręcz przeciwnie, w niektórych chorobach układu oddechowego wskazana jest gra na instrumentach dętych.

Zielony 

Instrument/y: tr-200
Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 20:39   

Hej, dzięki za odpowiedzi. Myślę, że gdyby komuś zaszkodziło granie w bieganiu to by się odezwał. Będę obserwował i zobaczę czy granie ma wpływ na bieganie. Pozdrawiam.

mutucar89 

Instrument/y: getzen 300 series
Ustnik/i: 3C Arnolds & Sons

Wysłany: Pon 15 Sie, 2011 20:32   

Ja od zawsze uprawialem sport ( kolarstwo szosowe i piłka nożna ) i odkąd zacząłem grac na trąbce uważam, że moja wydolnośc płuc znacznie się poprawiła, lepiej wytrzymuje wydolnościowo trasy przejazdu czy pełne spotkania. :]

gacman 
begginer

Instrument/y: Amati ATR 213
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Wto 04 Paź, 2011 14:02   

Moim zdaniem bieganie, jak i wszystko inne przy czym sie meczysz poprawia sprawnosc oddychania. Zalozmy ze mamy 2 ludzi, oboje maja powiedszmy 15 lat. Pierwszy z nich od dziecka uprawial sport, biegal, byl w klubie pilkarskim itp. Ten drugi spedzil zycie na czytaniou ksiazek, ogladaniu telewizji badz graniu na komputerze. W wieku 15 lat oboje poczuli chec nauki gry na trabce. I ten, ktory od dziecka uprawial sport, nie ma problemow z prawidlowym oddychaniem, bo organizm sam mu to uksztaltowal od malego. Ten drugi ma z tym wiekszy problem.

Moj nauczyciel biega maratony i mowil, ze sporo mu to pomaga.

Odpowiedz do tematu