Instrument/y: Amati ATR 300 Sirius
Ustnik/i: Amati 7C typ Bachowski
Wysłany: Sro 22 Cze, 2011 20:40 Trema ;/
Zacznę od tego że gram na trąbce II w stroju B w orkiestrze dokładnie od 9 stycznia próby mamy co tydzień więc było ich już ok 24 ale 2 próby temu dostałem nowy kornet niby fajnie bo lepiej brzmi, jest zadbany i wgl a jutro mam grać na bożym ciele i tylko raz ćwiczyłem z orkiestrą pieśni pod okiem mistrza gdyż na ostatnie próbie go nie było. Umiem dobrze wszystkie pieśni ale nigdy nie ćwiczyłem ich w marszu a na dodatek nie znam tempa orkiestry w jakim idzie i mam tremę bo jest to mój pierwszy występ i nie wiem czy uda mi się odrazu zgrać tempo marszu, pamiętanie o krzyżach, palcówkę i tempo gry z orkiestrą a przede wszystkim boje się że mogę nie złapać dźwięku. Pewien starszy pan z orkiestry powiedział żebym się nie bał i jak coś to pilnował kroku abym dobrze szedł z orkiestrą i tylko przyciska poszczególne dźwięki od zagrać będzie miał kto i nie wiem co mam zrobić bo z jednej strony jestem pewny swych umiejętności i przez te 2 próby grałem z orkiestrą bez najmniejszych problemów a z drugiej nie chce dać ciała może ktoś mi coś doradzie z góry dziękuje za każdą poradę
Nie tremuj się . Jeśli w tej orkiestrze są jeszcze jakieś 2-gie kornety to jak nie wiesz czy dobrze zagrasz to dany moment nie graj a potem dołączysz w odpowiednim momencie . Co do tempa marszu to przynajmniej u mnie w orkiestrze jest tak, że bęben przed rozpoczęciem gry po cichu nabija tempo . Startuje się na lewą nogę ( to chyba już wiesz ) . Ale bądź pewny swego, że dobrze zagrasz. Kiedy wstępowałem do orkiestry też na początku miałem tremę takę jak ty ( że sie pomylę , źle wystartuję ) ale z czasem będziesz ją tracił .
Trzymam za ciebie kciuki
Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Sro 22 Cze, 2011 21:24
Skoro nie jesteś pewny tempa, odpuść sobie z jeden takt i posłuchaj tempa i wtedy zacznij grać dalej. II głos to jeszcze nie aż taki strach. Ja gram pierwszą trąbkę i jestem na tym głosie samiutki, więc wiem co mówie
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Instrument/y: Amati ATR 300 Sirius
Ustnik/i: Amati 7C typ Bachowski
Wysłany: Czw 23 Cze, 2011 12:07
wszystko się udało były małe problemy z marszem ale opanowałem je xD dzięki za porady
_________________ W futerale znajduje się tabliczkę: "jestem bogaty, gram, bo lubię"...
Gram, bo lubię. Proste stwierdzenie - trębacz nie oczekuje niczego od słuchaczy, czerpiąc przyjemność z samej gry
Instrument/y: Kornet firmy Schenkelaars
Ustnik/i: Blessing 3c
Wysłany: Czw 23 Cze, 2011 14:05
Boże ciało tam w sumie nie ma czym się stresować gorzej jak jest jakiejś wyższej rangi impreza to bywa różnie ale w końcu się przyzwyczaisz do takich imprez.
Ja gram dopiero rok w orkiestrze na początku nie było najlepiej ale w końcu to opanowałem i teraz to na luzie ważne żebyś słuchał bębna bije ci zawsze na lewą nogę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum