Wysłany: Pią 23 Gru, 2005 13:39
Ja nie mam tr?bki C ale grałem kiedy? u kolegi i w szkole. Różnicy w graniu nie ma żadnej, różni się natomiast dĽwiękiem od B. Na B dĽwięk jest pełniejszy.
Ja grałem na trąbce C parę razy. Dla mnie gra się zupełnie inaczej. Ale za to niektóre utwory lepiej brzmią na trąbce C. A tak w ogóle ile gracie na trąbce?
Emkill3 jak grasz na trąbce C dźwięk c to słyszysz c a jak byś grał na trąbce d dźwięk c to byś słyszał d !!! Natomiast grając na trąbce B dźwięk c to słyszysz b . W przypadku trąbki F jak grasz ...................................... f. nara
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 00:06
mam starą trąbke C Antoine Courtois. swietny instrument. trąbka C jest fajna, bo jak jest coś zapisane in C to nie trzeba transponować, troche inne brzmienie i niektóre utwory łatwiej sie gra, bo np. palcówki są wygodniejsze. skala w takiej trąbke jest taka sama jak na trąbke B czyli od fis do jak-najwyżej-umiemy na początku mialem kłopot z intonacją na tym instrumencie ale potem już sie ułożyło. problemów żeby przejść z B na C nie powinno byc ale nie warto tego robić za wcześnie bo mozna sobie troche wszystko poprzestawiać. ale ogólnie rzecz biorąc polecam! tak samo polecam tez inne, wyższe trąbki np. D, Es czy piccolo. świetna sprawa, szkoda że drogie to dziadostwo. i w szkołach rzadko się spotyka. pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum