Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010 18:26
jeśli któraś z tym rurek by pasowała do twojej trąbki, to czemu nie... Nie wiem czy akurat by poleprzyło brzmienie, czy może by pogorszyło, ale możesz sprawdzić... Ja gwarancji nie daję, nigdy tak nie robiłem i narazie nie mam zamiaru...
Wiesz do odwarznych świat należy, poszukaj może gdzieś w sklepie będą mieli coś takiego i idź tam i się spytaj, czy możesz sprawdzić, czy polepszy brzmienie. Może ci pozwolą...
Instrument/y: Kopia trąbki J.L. Ehe III 1746
Ustnik/i: kopia ustnika William Bull
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010 19:08
Sensey napisał/a:
Ktoś napisał, że te kapsle do trąbki, czy nakrętki - zwał je jak je zwał - nic nie polepszają brzmienia, dlatego, że powietrze przez nie nie przepływa...
Otóż moi drodzy, jestem stroicielem fakt faktem, że pianin i fortepianów, ale to co się uczę o tych instrumentach to również można przełożyć na trąbkę i inne sprzęty.
Moi drodzy, takie nakładki by się wydawało, że nic nie dają, a guzik prawda. One trąbkę obciążają przez co zmienia się jej nie tylko image ale też i sound. To, że powietrze przez nie nie przepływa, to nie oznacza, że one nie wpływają na brzmienie. W pianinietrzonki młotków mają wpływ na brzmienie, choć nie są bezpośrednią przyczyną dźwięku, jedynie są elementem, którym prowadzi się główkę młotka do strun.
Też mi się to śmieszne wydawało, ale taka jest prawda...
Dlatego też moi drodzy, każdy dodatkowy element, który umieszczamy na naszym instrumencie ma wpływ na jego brzmienie...
W razie jakich kolwiek pytań, piszcie z miłą chęcią odpowiem...
Oczywiście że ma wpływ pytanie tylko jak duży i na ile istotny ? myślę że o wiele większy wpływ ma wilgotność powietrza i ciśnienie atmosferyczne w danym dniu niż wspomniane nakładki czy też inne rurki strojeniowe.
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010 20:11
No pewnie, wszystko ma wpływ na brzmienie. Ciśnienie, pogoda, nasze wypoczęcie / zmęczenie, wilgotność powietrza, temperatura, no naprawdę wszystko, ale technicznie, czyli jeśli chodzi o sprzęt to zmieniają, bobjętnie jaka jest temperatura, wilgotność, czy ciśnienie. one zawsze wpłyną...
Instrument/y: B&S 180s37
Ustnik/i: Vincent Bach 3c
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010 20:51
http://img132.imageshack..../zdjcie034l.jpg
Jeżeli mówicie o takiego typu nakładkach, to ja akurat takie posiadam. Słychać wyraźnie że z nakładkami dźwięk jest mocniejszy i pełniejszy. Sam niestety ich nie noszę na co dzień, bo nie mieszczą mi się z trąbką do futerału, ale od czasu do czasu sobie z nimi gram. Dobra rzecz według mnie.
Instrument/y: Kopia trąbki J.L. Ehe III 1746
Ustnik/i: kopia ustnika William Bull
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010 21:14
MR_BLACK
Radzę najpierw spróbować i szczerze sobie odpowiedzieć czy naprawdę jest to potrzebne. Z technicznego punku widzenia to wg mnie nakładki tłumią wibracje co powoduje to że będziesz wkładał odrobinę więcej wysiłku w grę co z kolei w połączeniu z dodatkową masą będzie dawało delikatnie mocniejszy dźwięk lecz jak dla mnie ucierpi finezja i lekkość.
Może tylko dodam, że nakładki te dociążają trąbkę i w ten sposób powodują większy rezonans całego instrumentu, a to z kolei sprawia, że dzwięk jest pełniejszy, jak już z resztą ktoś pisał. Im większe dociążenie trąby tym lepszy dzwięk, ale jest też jakis limit, którego nie znam bo każda trąbka jest inna. Podobnie jest z tymi rurkami, czy pręcikami dolutowanymi. Ale ogólnie fajna sprawa sam używam i ładniejszy dzwięk. Co istotne (pewnie to wiecie ale już napisze), że różne zależnie od producenta, każda trąbka ma inny wentyl do tych nakładek więc nie wszystkie mogą pasować.
Dokładnie jak pisze maxzz są to dolne kapsle lub górne nakrętki przeważnie typu heavy - pierwsze słyszę aby były plastikowe. Zbudowane są z metalu. Ich zadaniem jest dociążenie instrumentu. Możesz sobie takowe sprawić dzwoniąc do renomowanych serwisów. Na forum znajdziesz adresy także poszukaj. Niestety nie są to tanie zabawki więc musisz się z tym liczyć.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum