myślę że powinieneś po prostu przykłądać tak jak Ci wygodnie tylko musisz pamiętać o tym aby ustnik miał oparcie na dolnej i górnej wardze bless 4all:D
Otóż robię tak: górną wargę tak jakby całą wkładam do ustnika, a dolną najpierw osadzam na krawędzi ustnika, a potem jak zaczynam dąć, to dolna warga się jakby wywija (wydyma) do środka i wtedy powstaje wibracja. Więc chyba OK. Jak na razie udaje mi się zagrać bez problemu od G małego (nie wiem, czy dobrze nazwałem tę nutę, w każdym razie jest to pierwsze G znajdujące się poniżej pięciolinii) do G1 (pierwszego G na pięciolinii), coraz częściej wskakuje także na A1 i B1, parę razy udało się C1 (drugi tydzień ćwiczeń).
Tylko martwi mnie to, że dźwięk jest bardzo głęboki, nie ma w sobie takiej kłującej metalicznej barwy. Może mam jeszcze usta zbyt słabe i przy wyższych dźwiękach po prostu słabo wibrują.
PS. Czy któryś z doświadczonych trębaczy byłby tak dobry i nagrał siebie grającego wyżej wymienione przeze mnie dźwięki i wysłał mi? Chciałbym usłyszeć, jak to powinno brzmieć.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Wto 27 Lis, 2007 13:07
Shervane, to nie jest dobre ułożenie ust. nie powinno sie ich w żaden sposób zawijać, podwijać. powinny być ułożone jak najbardziej naturalnie.
są różne metody mówienia jak powinny być ułożone usta. jedni mówią że trzeba powiedzieć "mmm" albo układac je tak jak byśmy kogoś całowali.
waglik, tylko pytanie czy ten dzwięk brzmi jak trąbka
Aha, rozumiem, dzięki. W sumie jak po prostu przykładam trąbkę, to też dęcie wychodzi, nawet brzmienie jest ładniejsze trochę
Generalnie mam wrażenie, że sobie popsułem trochę zadęcie W piątek mam lekcję, wszystko się wyjaśni :wink:
no tak zadęcie ..:D w sumie to mi też się nie podoba dziwięk jaki narazie wydobywam z trąbki..:( przyponę że naprawiam zadęcie bo przez 5 latek grałem na xłym ustawieniu ...:) mam pytanko czy na początku powinie być taki butelkowy dźwięk ??:( taki nie trąbkowy ??:)
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Sob 19 Kwi, 2008 18:45
Taaak...kolejny znawca... Sprawa nie jest taka prosta. Mozesz sobie popatrzeć i co?...Nie zawsze wyłapiesz. Ponadto pewne kwestie zwiazane z ułozeniem ust są indywidualne..i co będziesz to poprawiał... Litości...
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Sob 19 Kwi, 2008 19:30
malladyn napisał/a:
Nauczyłbym kazdego z was co robicie źle gdybyscie dali mi swoj filmik i postawili kilka dzwiekow..
a jakich konkretnie dzwięków?? kurde.. chyba rzeczywiście sie do Ciebie zwróce. to ja może zagram kawałek tego co teraz gram,a Ty mi odeślesz swoje nagranie tego kawałka, to posłucham jak sie powinno to grać
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 11:01
Ludzie dajmy Sobie spokój z tym offtopem...Koleś puścił bujdę kosmiczną a my się tym przejmujemy. Proponuje powrócić do tematu właściwego poświęconemu "ustą".
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Instrument/y: Arnolds & Sons Mode TR-235S
Ustnik/i: arnolds&sons 7c
Wysłany: Pon 09 Lut, 2009 19:08
Dobra a co do tematu to:
Ostatnio mam zadane nowe ćwiczenie na powiększanie skali, mianowicie :
Ćwiczymy po kolei każdą gamę, ale gramy ją trójdźwiękiem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum