Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ustnik jazzowy?
marynarz125 

Instrument/y: YAMAHA YTR43356
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 15:00   ustnik jazzowy?

słuchałem ostatnio kilku płyt L. Amstrąg'a i spodoba mi się jego styl gry. Chciał bym go ( chociaż troszkę naśladować) i dlatego poszedłem do naszego dyrygenta pytać się co mam zrobić żeby grać tak jak on, to mi powiedział że muszę kupić sobie ustnik do gry muzyki jazzowej. Więcej on mi nie powie bo sam nie bardzo się tym interesuje ( kończył szkołę muzyczna ze specjalnością " gitara").
I dlatego pisze do was, może Wy os mi poradzicie :)

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 15:05   

Człowieku poczytaj troszkę forum...Tu sie tyle ludzie o ustnikach rozpisywali...

MicekRBK 
I Kornet

Instrument/y: YAMAHA YTR 4335G
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 22:56   

HeHe moim zdaniem ustnik Ci nie pomorze, w tym celu najlepiej ćwicz jak najwięcej. :grin:

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 23:24   

a na jakim ustniku grasz teraz??

PS. częściowo zgadzam sie z wypowiedzią powyżej, to nie sprzęt decyduje o tym jak gramy ale głowa. najłatwiej Ci będzie naśladować Armstronga jak będziesz grał jego utwory, poznawał jego zagrywki, zainteresujesz sie jazzem. żaden ustnik ani żadna trąbka nie sprawią ze zagrasz tak jak on.

ahmed89 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Vincent Bach Corp.

Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 11:09   

Ustnik i trąba tylko w niewielkim stopniu zmieniają dzwięk. Postawisz obok dwóch trębaczy grających na takim sprzecie i będą mieli zupełnie inną barwę dzwięku a nie mówię już o stylu

przestrzenny 
przestrzenny

Instrument/y: yamaha
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 11:25   

Ja mam dwa ustniki i czuje że gram na dwóch zupełnie identycznie ...może jest jakaś różnica MINIMALNA ,ale jeśli taką wyłapie ,to na drugim ustniku pod wpływem kontroli ust też potrafię tak samo zagrać .A jeśli chodzi o Armstronga ,to z tego co słucham to on grał wysoko dość ...
musiałbyś jego grać melodie ...mi osobiście jego barwa się w ogóle nie podoba .a głos ma świetny

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 19:00   

Jazz to nie tylko barwa dźwięku ale przedewszystkim styl, charakter muzyki. Nie musisz brzmiec tak jak Louis , poszukaj własnej barwy i własnego stylu. Wyzwól to co jest w twoim sercu.

MicekRBK 
I Kornet

Instrument/y: YAMAHA YTR 4335G
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 19:11   

adam113 napisał/a:
Jazz to nie tylko barwa dźwięku ale przedewszystkim styl, charakter muzyki. Nie musisz brzmiec tak jak Louis , poszukaj własnej barwy i własnego stylu. Wyzwól to co jest w twoim sercu.

Całkowicie się z Toba zgodze. Każdy ma swój styl. :wink:

Devil_inside 

Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 20:25   

adam113 napisał/a:
Wyzwól to co jest w twoim sercu.
ale jeśli w sercu ma to Louisa to co? :p
sami indywidualiści widze. a może on właśnie chce grać tak jak Armstrong i to mu sie podoba, a jak chce grać podobnie to czemu nie? może potem znajdzie kogoś innego do naśladowania i z miksu tych 2 osób wyjdzie jego własny styl? :P lepiej piszcie o ustnikach a nie o stylu :P

jazz można grać na kazdym ustniku, na dużym,małym, średnim itd. z tego co zauważyłem to popularne są wśród jazzmanów ustniki średnie, 3c, 5c, rzadziej pojawiają sie większe (nawet 1b bacha) albo mniejsze. także nie ma czegoś takiego jak ustnik do jazzu. musisz szukać ustnika dla siebie, takiego który wg Ciebie dobrze brzmi i wygodnie Ci sie na nim gra. to nie jest tak jak na gitarze że jak sie będzie miało sprzęt swojego idola to będzie można zabrzmieć jak on. niestety to tak nie działa. tak jak już powiedziałem- jeśli chcesz grać jak Armstrong to przede wszystkim słuchaj jego muzyki, staraj sie ją naśladować. to Ci da więcej niż jakikolwiek ustnik. :)

marynarz125 

Instrument/y: YAMAHA YTR43356
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 21:52   

no tak ale muj dyrygent mówił że ustnik może wiele pomóc ( są takie ustniki w kształcie stożka prążkowane ).
Ustniki podobno mają różne przeznaczenie ( muzyka klasyczna, rozrywkowa, jazzowa, bloues'owa itd) dlatego myślałem żeby kupić sobie jakiś taki utnik, który troszkę mi pomoże "załapać" brzmienie :)

Devil_inside 

Wysłany: Nie 23 Mar, 2008 23:47   

sam tez nie znam ustników typowo do jazzu. ale skoro dyrygent-gitarzysta tak mówi to pewnie takowe są a na forum nikt nigdy o nich nie słyszał.

moja rada: idź z trąbką do dobrego sklepu muzycznego, poproś sprzedawce żeby Ci wyłożył wszystkie ustniki jakie ma i potestuj(czyt. pograj) sobie troche na różnym. określ jaki rozmiar Ci najbardziej pasuje, na jakim Ci sie najwygodniej gra, potem szukaj w ustnikach o podobnym rozmiarze. może znajdziesz jakiś który Ci najbardziej przypasuje brzmieniowo.
ale miej na uwadze że na żadnym ustniku nie zabrzmisz jak armstrong.

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 00:17   

Cytat:
ale jeśli w sercu ma to Louisa to co? :p
sami indywidualiści widze. a może on właśnie chce grać tak jak Armstrong i to mu sie podoba, a jak chce grać podobnie to czemu nie?

Louis nie grał tak jak grał dlatego , że miał jakiś konkretny ustnik( a może miał kilka?), może grac tak jak on - naśladowac go i nie musi miec dokładnie takiego samego ustnika( bo może ten mu akurat nie spasuje)

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 00:27   

Spisywanie solowek, kopiowanie zagrywek to czesc nauki jazzu i jesli marynarz "zakochal" sie w Louisie to do roboty. Tak jak napisal Devil pozna jednego, drugiego, trzeciego, doda cos od siebie i powstanie cos calkiem nowego, a jesli chodzi o ten ustnik to z wlasnego doswiadczenia wiem, ze na 7C mozna wszystko jesli tylko sie chce...

Devil_inside 

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 00:28   

Bartek87 napisał/a:
ustnik to z wlasnego doswiadczenia wiem, ze na 7C mozna wszystko jesli tylko sie chce...
można, tylko po co sie męczyć :D

jarenty_tp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335
Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 15:26   

zamiast głupoty pisać to pomóżcie chłopakowi.. Denis wick 3 e.. typowy jazzowy ustnik ustniki Yamahy z serii G.P... Pozdrawiam. :o

bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 09:57   

jarenty_tp napisał/a:
zamiast głupoty pisać to pomóżcie chłopakowi.. Denis wick 3 e.. typowy jazzowy ustnik ustniki Yamahy z serii G.P... Pozdrawiam. :o

Twoim zdaniem podanie gotowego rozwiązania w tej kwestii jest pomocą??Gratuluje wiedzy i doświadczenia. Pomocą jest raczej uświadomienie że NIE MA typowego ustnika jazzowego. Nie będę już przytaczał "przypowieści" o hubbardzie, bo już pisałem to w wielu postach na ten temat.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 10:03   

Ludzie grajcie na takich ustnikach na jakich wan wygodnie i na jakich będzie wam barwa odpowiadała i będzie wszystko ok. Jak sie jest dobry to i na zwykłym 7c sie zagra porządnie kawałek Jazzowy. Nie mówię oczywiście że nie jesteście zdolni ale popadamy czasem w lekką paranoję. Zamiast grać i ćwiczyć to kombinujemy ze sprzętem tak jakby to był lek na wszelkie zło i bolączki trębacza.

bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 10:13   

Immortal4ever napisał/a:
Ludzie grajcie na takich ustnikach na jakich wan wygodnie i na jakich będzie wam barwa odpowiadała i będzie wszystko ok. Jak sie jest dobry to i na zwykłym 7c sie zagra porządnie kawałek Jazzowy. Nie mówię oczywiście że nie jesteście zdolni ale popadamy czasem w lekką paranoję. Zamiast grać i ćwiczyć to kombinujemy ze sprzętem tak jakby to był lek na wszelkie zło i bolączki trębacza.

No właśnie ile można to pisać? Trzeba odsyłać do forum...

Devil_inside 

Wysłany: Wto 25 Mar, 2008 15:19   

Immortal4ever napisał/a:
Zamiast grać i ćwiczyć to kombinujemy ze sprzętem tak jakby to był lek na wszelkie zło i bolączki trębacza.
dobrze dopasowany sprzęt potrafi zdziałać cuda :P choć nawet najlepiej dopasowany sprzęt nie zagra sam :P

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 18:50   

Czy można w ogóle podzielić ustniki na typowo jazzowe i typowo klasyczne??

Odpowiedz do tematu