Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 23 Gru, 2007 15:31
damalu napisał/a:
Jeśli zmienisz na lepszy to nie po tygodniu, ale moze po dwóch lub trzech (czasem może nawet to miesiąc lub dwa zająć) ale poczujesz, żwe gra Ci się o niebo lepiej
zawsze wychodziłem z zalożenia że jeśli od razu jest rożnica na plus to znaczy że jest sens zmieniać ustnik. jeśli różnica jest niewielka albo zadna to nie ma to sensu. to znaczy że albo ustnik nei pasuje albo umiemy za malo. i tu po części sie zgadzam zJagafun, nie ma co za wcześnie zmieniać ustnika. najpierw trzeba umieć dobrze grać i wiedzieć czego sie chce
przestrzenny napisał/a:
Bach 3C ma lepszą barwę ,taką cieplejszą
Ale Yamahy 11b4 jest mi wygodniejszy dla ust (łatwiej się usta układają) ,jak sądzicie na którym powinienem grać ?
Dodam jeszcze że cały mój dźwięk i barwa nie zależą od ustnika .Na tym i na tym osiągam taką samą z bardzo małą różnicą ,ale jak mówię ,jakbym grał inaczej byłby to inny dźwięk zupełnie .Myślę że ustnik jest takim tylko małym niuansem do całości a na barwę mają wpływ głównie umiejętności . Stańko kiedyś powiedział że na barwę trąbki wpływa całe życie .
_________________ serwis jazzowy <-- Muzyka zmienia spojrzenie na życie
jeżeli chodzi o barwe to jest tyle teorii ilu jest trębaczy, każdy znajdzie jakąś filozofie na uzasadnienie swoich racji
ja miałem bacha 3c ale zmianiłem na dennisa wicka 5 i gra się mi lepiej
tak jak powiedział devil sprawdź jakiś pośredni
Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Vincent Bach Corp.
Wysłany: Sob 05 Sty, 2008 13:09
Skoti nie masz racji Schilke 15 to ustnik pomiędzy 2,5C a 3C Bacha. Ja mam taki i wiem a pozatym Schilke 11 to 7c a 20 to prawie 1C. Cóż więcej będe pisał wszystko jest na pdf zamieszczonym przez yazka:) Widze że ściągnąl z schilkemusik.com:))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum