Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 13:09 utwory polecane na początek.
Witam : ) jestem tu nowa, prześmigałam całe forum i nie znalazłam nic z repertuaru dla początkującego : )
załóżmy że na razie 'dysponuję' gamą c-dur. co już mogę zacząć uczyć się grać? : ) nie chodzi mi o o ćwiczenia, tylko o konkretne utwory : ) z góry dzięki : )
Hmm no jak gamą C-dur dysponujesz to może "piosenka francuska" tj kurki 3, kołysanka brahmsa, bingo itp.
Jak chcesz zacząć coś poważniejszego to "the young artist" clifforda barnes'a wydaje smi sie dobra propozycja. Nie jest trudny, a można go ładnie zagrać. Jakbyś potrzebowała nut, to służę pomocą.
Instrument/y: Yamaha YTR-2355
Ustnik/i: Vincent Bach 5C
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 14:28
jasior_r chyba miałeś na myśli "The Young Genius"? Jak na początek to wcale nie jest taki prosty utwór. Nawet jeśli dźwieki są w zasięgu skali (max. to d2) to jest on dość wymagający pod względem artykulacji. Części są kontrastowe i trzeba to ładnie zagrać. W każdym razie nuty wrzucam w załączniku.
nutki przydałyby się : ) a na chomika oczywiście że spojrzę : )
aa na razie gram autobiografię perfectu i po polsku to jest'gdy kiedyś Pan' po angielsku tytułu nie pamiętam : ) i to jest luisa Armstronga: ) przypomnę sobie tytuł, to napiszę
gonzo88 chodziło mi o młodego artyste. Młody geniusz, maestro i własnie artysta to taki jakby cykl utworów. Podałem jako przykład takiego bardziej zaawansowanego
mała96 ja grałem tego młodego artyste jako 9 latek wiec jak masz ochtę sie zmierzyć, to znajde gdzies te nutki
aaa mam ochotę się zmierzyć xD jeśli masz te nutki, to czy mógłbyś je wstawić? ja grałam 4 lata temu na tego typu dętych -,- i postanowiłam powrócić do korzeni, czyli zaczynam właściwie od zera xD
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 20:05
co do tego cyklu o ktorym mowisz, The young /artis, masetstro/ genius, czy moglby ktos wrzucic The young artist ? ja w domu posiadam kopie young maestro, jakby ktos chcial to wrzuce. Hmmm ja gdy zaczynalem sie uczyc to gralem takie rzeczy jak summertime (polecam!), what a wonderfull world, swanee river, autumn leaves (polecam!). A co sadzicie o marszu triumfalnym z opery Aida?
OK to lece grzebać w nutach i wstawie tego artyste
gacman, co do marsza (marszu) to bardzo znany utwór, nietrudny do zagrania, ale jednak nie na początek.
Wstawiam "The young artist", "Besame mucho", "can't help falling in love" i "Little brown jug"
Jak ktoś jest zainteresowany, to z takich lekkich utworków na początek mam jeszcze Dźwięk trąbki, krople deszczu, blue suede shoes, love me tender, c'est si bon (czy jak to sie tam pisze ) i całkiem sporo innych
Narazie jedlina -zdrój, bo mam kwatere, a jak nie bd sniegu to rzeczka, dzikowiec, andrzejówka. Poza dzikowcem to łatwe stoki do nauki (jeżdże z młodszymi kolegami). No a potem tydzien w Szczyrku i moze jak brat sie ogarnie z sesja to Livigno ;]
Instrument/y: Yamaha YTR-2355
Ustnik/i: Vincent Bach 5C
Wysłany: Nie 15 Sty, 2012 16:03
jasior_r nie wiedziałem, że to większy cykl, także zwracam honor Myślałem, że to pojedyńczy utwór. A tak nawiasem mówiąc (pisząc), gdyby ktoś wrzucił jeszcze trzecią część to mielibyśmy całość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum