Instrument/y: yamaha 4335g
Ustnik/i: Vincent Bach 1-1/2C
Wysłany: Sob 20 Cze, 2009 15:04 vibratto
Cześć moje pytanie dotyczy vibratta. Jak uzyskać ładną wibrację np. na długich dźwiękach? często melodia bez ładnej wibracji traci trochę sens. Jak na razie mam sztuczne vibratto, uzyskuję je delikatnie poruszając prawą ręką podczas grania. Ale to chba jasne że wolałabym mieć naturalne, wargowe vibratto może ktoś mógłby mi pomóc, jeśli tak z góry dzięki.
Cześć.
Jest kilka sposobów na uzyskanie wibracji. Mamy wibrato wargowe, szczękowe przeponowe, językowe a także tak jak napisałeś wibrato uzyskiwane przez lekki ruch prawej ręki (to nic złego, proponuję obejrzeć nagrania jak gra Maurice Andree i używa właśnie tego sposobu). Jeżeli chodzi o ćwiczenie i trening sposobów wibrata to polecam szkołę Rolf Quinque ASA Methode wyd. BIM -----> http://www.editions-bim.c...&products_id=21
Wibrację językową ćwiczymy podczas gry długich dźwięków. Wprawiamy w ruch język powtarzając cyklicznie sylabę "ja".
Wibrato wargowe i szczękowe ćwiczymy podczas gry długich dźwięków. Wprawiamy lekko w ruch szczękę i wargi wymawiając sylabę "ła"
Wibrację przeponową możemy ćwiczyć również na długich dźwiękach starając się wymawiać sylabę "ha".
Uważaj żeby nie przesadzać z wibracją. Zbyt duża też nie będzie ładnie brzmieć. Staraj się wzorować na dobrych wokalistach lub skrzypkach. Pamiętaj, że obecność wibracji i jej natężenie zależy od rodzaju muzyki, stylu w jakim grasz itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum