Wysłany: Wto 21 Mar, 2006 19:11 W czym / jak czyścić trąbkę?
Witam!
Podpowiedzcie, w jaki sposób można wyczyścić, wymyć trąbkę. Kupiłem instrument i jest taki... wiecie... mocno używany i dla własnego samopoczucia chcę go jakoś wyczyścić. Nie wiem: wodą, wodą z ludwikiem, jakimś płynem specjalnym? Są na to jakieś patenty?
Wysłany: Wto 21 Mar, 2006 19:29
kajtek, najprostrzy sposób: Bierzesz tr?bę, napuszczasz wodę do wanny - do połowy wystarczy (ja czasami robię mojej tr?bce k?piel z pian? ) i wkładasz tr?bę pod wodę. Możesz dodać do wody trochę płynu do k?pieli czy ludwiku jak napisałe?. Bierzesz prysznic i lejesz wodę we wszystkie dziurki. Musisz kupić sobie specjalny wycior do tr?bki no i do ustnika bo samo moczenie tr?by nic nie da :wink: TU masz link do takiego sprzętu do konserwacji ale akurat ten jest drogi. S? tańsze.
Edit: Zapomniałem napisać, że tr?bkę musisz "rozkręcić" i każd? rurkę z osobna przeczy?cić.
mnie tego sposobu nauczyl moj kolega ktory gra na trabie od 14 lat:
bierzesz przysznic... odkrecasz koncowke i sam przewod wkladasz do traby (od strony menzury rzecz jasna) az do oporu... i potem puszczas wode GORACA pod jak najwiekszym cisnieniem mozesz... woda sie leje i leje podczas tego procesu naciskaj caly czas tloki... woda przez trabe powinna przeplywac okolo 3-5 min...
taki proces powtarzaj okolo 1 lub 2 razy w miesiacu...
z zewnatrz trabe myj przy uzyciu pasty do mysia zebow pokrywasz trabe pasta i po pewnym czasie gdy ta zaschnie scierasz ja np. scierka... troche poszorujesz ale efekty... NÓWKA SZTUKA NIE ŚMIGANA!
POLECAM TEN SPOSOB...
Z wieszchu mój kumpel czyścił trąbkę (http://www.sklep.kobimpex.pl/go/_info/?id=195&sess_id=bea82e471b405f6523d58ba00c9876a9) mam nadzieję że będzie działać. Była srebrna, zrobiła się matowa i jest srebrna.
Nazwa środka: UNIPOL
jesli instrument nie jest lakierowany-przewaznie te stare- to z zewnatrz mozna je czyscic od pasty do zebow(tansze o dziwo lepsze) po sadze. srodki nie rzrace do czyszczeni metali np: sitol. do lakierowanych polecam delikatna szmatke.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1384 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Czw 20 Kwi, 2006 18:52
ale z tą pasta to lepiej nie próbujcie. mój instruktor mi opowiadał że to bardziej wyżre lakier niz pomoże, lepiej kupic za 20 złotych pastę do instromentow lakierowanych i złoconych. to jest z impregnatem. a pasta do zębów moze tylko zmniejszyc powłokę lakieru, wyżrec miejsca w których lakier odpadł i zniszczyc wygląd trąbce. to dobry sposób do trabek starych na które nie dawano lakier tak jak to powiedział RAPCZYK
najlepsza jest woda z mydlem temperutura jak dla siebie, a nie goraca jak ktos pisal bo moj nauczyciel mi opowiadal ze na studiach umyl za ciepla i mu lakier platami schodzil
zgadzam sie z toba JOHNY, jesli trabke zaleje sie wrzatkiem( znam taki przypadek) to lakier jeszcze sobie wybaczysz, tragedia zaczyna sie jak zaczynasz grac na trabce a slyszysz kobze!!! letnia woda nic wiecej.
Pomogła: 4 razy Wiek: 22 Posty: 81 Skąd: nowa ruda
Wysłany: Pią 16 Cze, 2006 20:29
Lepiej "wszystko" hodować sobie w trąbce? Mam starszą trąbke (nie lakierowaną) kupiłam sobie pastę (do samochodów) regeneracyjną TURBO K-21 do czyszczenia i nabłyszczania lakieru. Zarąbiście działa, trąbka wyglądała jak nowa, nawet jakieś drobne ryski znikły. Pozdro Anka
Pomogła: 4 razy Wiek: 22 Posty: 81 Skąd: nowa ruda
Wysłany: Sob 17 Cze, 2006 10:21
Tam od razu mięso, ślina bakteriom i innym żyjątkom w zupełności wystarczy :-) Może i mam schizę, ale lubię sobie przepłukac trąbkę raz na parę tygodni. Pozdro Anka
Instrument/y: Yamacha YTR 232
Wysłany: Wto 01 Sie, 2006 10:01
Do czyszczenia trąbki z zewnątrz ja używam UNIPOLu. Dobre to jest, czy masz lakier, czy nie. Tylko nie wolno czyścić części, które nie są na zewnątrz (głównie mówię o rurkach, które wchodzą w inne rurki), ponieważ ten środek leciutko ściera (z tego co wiem) to co czyścimy. Dlatego jeżeli będziecie dużo czyścić rurki od środka to mogą zacząć wam same wylatywać. Pozdro, Łuki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum