Wysłany: Pią 23 Paź, 2009 13:35 Wasz ulubiony kawałek - ze względu na brzmienie...
Do końca nie byłem pewien czy umieścić ten wątek tu czy w dziale Edukacja...
Chodzi mi o to, żeby wybrać sobie najbardziej odpowiadające mi brzmienie trąbki (a raczej trębacza) i niejako "zakodować" w głowie jako wzór.I do takiego brzmienia dążyć.
Dlatego proszę o wrzucanie w tym wątku utworów (linków) do waszych ulubionych "brzmieniowo" kawałków...
W sieci najwięcej jest utworów popisowych, zagranych w stratosferze albo z prędkością kaemu - godne podziwu, ale ciężko skupić się na barwie i brzmieniu w takim utworze...
Ja jeszcze się waham...I pomimo mojego pełnego podziwu dla mistrzów trąbki brzmienie Sandovala często wydaje mi się trochę za jaskrawe (jasne), a z kolei Marsalisa - wręcz przeciwnie...
Powtórzę się na tym forum, ale w chwili obecnej to mój ulubiony brzmieniowo utwór:
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Instrument/y: Klarnet, Saksofon Tenorowy
Ustnik/i: Od klarnetu i saksofonu :)
Wysłany: Pon 26 Paź, 2009 21:42
Ja mam/znam wiele ulubionych kawałków (trąbka, klarnet, pianino, tuba, kontrabas) - lubię "trąbiaste" solówki z pianinem/kontrabasem w tle (przeważnie jazz'owe, a trąbka - patriotyczne), jak tuba pięknie brzmi w muzyce poważnej, no i klarnet Benne'go Goodman'a...
PS. Ma ktoś namiary (na Mp3) na patriotyczne i jazzo'we solówki (trąbka), jeśli tak to proszę dać?
Z góry dziękuję...
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009 13:05
Moim zdaniem ten hymn USA także bardzo ładnie wykonany przez pana Adama, moim zdaniem najładniej i ładniej niż zrobił to Sandoval
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009 23:14
o... piękne to jest!
zagrał to ktoś? ;P
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Tak, Miles to Miles, tutaj w świetnej formie.
I jeszcze Stańko, ale jego brzmienie jest tak specyficzne, że podążanie tą drogą byłoby marną imitacją, albo kompletną porażką.
A z innej beczki, Maurice Andre:
http://www.youtube.com/watch?v=-ChqsKjkmVk
nie chodzi nawet o kawałek, czy interpretację. Ale musicie przyznać, że brzmienie koleś miał. (uwaga, dźwięk niezsynchronizowany z obrazem, może być zdziwko)
Instrument/y: Yamaha YTR-4335 G
Ustnik/i: Vincent Bach Megatone 1 1/2 C
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010 20:17
Czasami lubię sobie "odpłynąć" wtedy idealne jest dla mnie takie brzmienie. Cała ścieżka z Reichu w wykonaniu T. Stańki jest czymś niesamowitym
http://www.youtube.com/watch?v=5yALwXKXjHw
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010 22:37
Od 6:09 spokojny kawałek. Bardzo mi się podoba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum