Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
witam
thomas 

Instrument/y: weltklang
Ustnik/i: corp 3c

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 18:47   witam

na wstepie witam wszystkich forumowiczów, to mój 1 post 8) na instrumencie tym gram od 10 roku zycia w tym dluga przerwa ponad 2 lata z powodu szkoly,brak czasu i ogólnie... na poczatku uczył mnie taki jeden "pijusek' jak i w co trzeba dmuchac zeby zlapac podstawy, lecz 90% reszte czasu sam sie szkole... grywam w pobliskiej orkiestrze, chcialem isc do szkoly muzycznej lecz no niestety czas niepozwolil bo najblizsza byla 40 km odemnie no i tu pytanie ,czy bedac pełnoletnim jest jakas mozliwosc isc do jakiejs szkoly zeby muc uzyskac papier?? czy grajac gdzies za pesos :mrgreen: bardziej licza sie umiejetnosci niz swiadectwo??jak to z tym jest? :trumpet:

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 21:07   

Myślę, że do szkoły muzycznej II st. powinieneś próbować zdawać, nic straconego :) Wiekowo, jeżeli masz 18 lat to jest to możliwe, trzeba tylko się dostać, lecz wydaje mi się że nie jest to jakaś większa filozofia i powinieneś dać radę. Co do drugiego pytania, to wydaje mi się, że ważniejsze są umiejętności, ale często jest tak, że brak tzw papierka blokuje możliwość grania/uczenia w jakieś tam instytucji mimo umiejętności, dlatego myślę, że wykształcenie warto mieć.

thomas 

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 10:36   

no to tak jak mówisz jeszcze nic straconego :D ale jakt to jest z tym dostaniem sie do szkoly?trzeba jakis egzamin przejsc?

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 14:08   

thomas napisał/a:
no to tak jak muwisz jeszcze nic straconego :D ale jakt to jest z tym dostaniem sie do szkoly?trzeba jakis egzamin przejsc?

Najlepiej byłoby jakbyś samemu udał się do PSM-u i porozmawiał z którymś z nauczycieli trąbki. Gdybym ja był nauczycielem to z pewnością na 100% chciałbym Cię przesłuchać czy warto Cię brać. I myślę że nauczyciel z PSM-u zrobi podobnie. Jak ładnie zagrasz to bezproblemowo powinieneś się dostać. No i tyle.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 14:25   

na I stopień nie trzeba nawet ładnie zagrać, przecież tam uczą od podstaw.
egzamin to zazwyczaj sprawdzanie słuchu, jak będą widzieli ze ktoś już gra to moim zdaniem egzamin zdany :)
co innego egzaminy na II stopień albo akademie, I stopień to taka podstawówka dla muzyków ;)
powodzenia

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 14:43   

No tak, przeoczyłem I st.. Ale jeśli kolega ma już tam jakąś wpojoną wiedzę i coś tam gra na trąbce, to już po takim małym przesłuchaniu może się wpiąć do 2 a nawet 3 klasy. Z życia znam już z parę takich przypadków.

thomas 

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 22:49   

mam na oku pewnego nauczyciela z łodzi, musze sie z nim spotkac i porozmawiac, udziela takze lekcji prywatnie wiec moze jakos by mnie wkrecil do szkoly,no nic zobaczymy :P

Lapkos 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Warburton

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 00:25   

elisztap co do papierka to od roku lub dwóch akademie muzyczne nie wymagają już świadectwa ukończenia szkoły średniej ;]
Kto gra dobrze ten na pewno nie zostanie skrzywdzony ;]
Pozdro

Odpowiedz do tematu