Mam pytanie, czy ktoś z Was Drodzy Forumowicze posiada może jakieś ćwiczenia, wprawki lub proste utworki, które wprowadzają nas w klimat bałkańskiej muzyki (Goran Bregovic, Boban&Marko Markovic). Chodzi mi o jakieś proste ćwiczonka, pozwalające uzyskać takie ciekawe brzmienie jak u panów w nawiasach
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Instrument/y: Trąbka Roy Bensson TR101
Ustnik/i: Yamaha GP16C4
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2011 01:09
Tobi , poszperaj w skalach , jak znajdziesz balkanska , to na jej bazie poimprowizuj i bedziesz mial balkanski klimat , ale { tj. moje zdanie } nie nasladuj brznienia trabek , ten ton dla mnie jest ohydny , technika dzika , nieokielznana, choc wzbudzajaca uznanie , brakuje tez porywajacego staccato - domeny mistrzow . Niestety nie znam dokladnie specyfiki tej muzyki, dlatego chcialem zapytac ekspertow : 1: czy te muzyke graja wylacznie amatorzy , czy tez ludzie po szkolach ? 2: czy te ich " staroswieckie" trabki daja taki specyficzny ton ? 3: czy tez moze graja na ustnikach-samorobkach , produkowanych w im tylko znany sposob ?
heniekroy, wiesz nie wgłębiałem się nigdy w ten temat. Myślę, że mogą tę muzykę wykonywać amatorzy - wówczas po prostu promują swój folklor, bądź też profesjonaliści wykonując tę muzykę w bardziej nazwijmy to wirtuozowski sposób. Jeśli ta muzyka jest w nich bardzo mocno zakorzeniona to wygląda to tak jak u Czechów - czeskie marsze i polki mają opanowane
Jeśli chodzi o barwę - może to być wynikiem trąbek lub też ich sposobu grania. Stąd barwa faktycznie jest dość specyficzna. Co do ustników swojej roboty - myślę, że raczej mają takie ustniki jak większość z nas. Choć mogą z czasem przejmować jakieś zabytki w spadku i to też może jakoś wpływać na ciekawą "odrębność" tej muzyki.
To tylko moje głośne rozważania - także jak gdzieś będę miał okazję to sprawdzę to zagadnienie.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum