Yamaha YTR 4335G (używana 2 lata) - ok. 1800zł
Yamaha YTR 2335S (nowa) - 2190zł
Schagerl 420S (nowa) - 2200zł
ewentualnie jeśli będzie się opłacało:
Yamaha YTR 4335GS - 2590zł
P.S. Czy mógłby ktoś powiedzieć jak się ocenia trąbki na klasy w Yamahach i Schagerl, najlepiej modelami, bo chciałbym wiedzieć do jakich klas się te trąbki, które wybrałem zaliczają.
Chodzi mi o to 1-szkolne 2-akademickie 3 , 4 itd., czy jakoś tak
P.S.2 W opisach trąbek znalazłem też standard i średniozaawansowana ----> czym to się różni i do jakich klas się zalicza.
P.S.3 Czy ma znaczenie, że trąbka jest posrebrzana bez wykończenia lakierem czy coś takiego.
Wiecie ja nie za dobrze się orientuje w trąbkach. Tylko grać potrafię :p
W schagerl`ach się nie znam ,a co do trąbek yamahy to mniej więcej wygląda to tak:
1*** uczniowska
2*** amatorska
4*** półprofesjonalne
6*** profesjonalne
8*** mistrzowskie
Gdzieś to w internecie znalazłem , mnie więcej tak to wygląda.
Trąbki posrebrzane mają na sobie właśnie warstwę srebra ,a trąbki bez [tzn lakierowane ] mają tylko lakier , a wiadomo jak to z lakierem . Srebro jest trwalsze i nie schodzi tak szybko jak lakier . Daje też chyba kepsze efekty w wydobywaniu dźwięków , bo to wkońcu metal szlachenty [ na mój rozum ]
Bierz ytr4335gs :razz:
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Pią 22 Gru, 2006 21:38
ja tam wolałbym schagerl'a trabka tansza a z sreii akademickiej choc obie trąbki są godne polecenia... musisz sam wypróbowac na której cis się lepiej gra...
witam
Sam czytałem na kilku forach kiedyś (bo mój brat też miał dylemat co do 2000 zł kupić), informacje na temat Yamahy. Otóż dowidziałem się też także od zawodowych trębaczy, ze Yamaha 2 (tzn 2335) wypada niejednokrotnie lepiej jak Yamaha 4. A właśnie na tą sie mój brat zdecydował na Yamahe 2335 i to kupił ją nówkę w salonie muzycznym za 1890zł w Krakowie. Mówi ze gra sie na nie super.
POZDRO 4 all
No właśnie mówi: "że się gra super" a próbował zagra na yamaha 4??
W tej chwili posiadam Amati Kraslice ATR 302 (lakier cały zdarty, troszku zadmuchana).
Czasami gram na yamaha 4 i różnice jaką widzę między tymi trąbkami nie są powalające,
Jedyne co można wyraźnie odczuc to dużo lepszy dźwięk. A co do lekkości gry nie jest tak rewelacyjnie. Może to ja trochę przesadzam!! No ale.....
Mój nauczyciel mówi, że czasami lepiej kupi używaną bo jest rozegrana niż nówkę.
Ale ja już sam nie wiem, już tak mam namącone w głowie, że szkoda gadac.
Najlepiej aby trąbka miała jak najlepszy ton na tą kasiore.
Leningradzka chyba. Ten system tłoków mnie trochę przeraża, lepiej unikac takich cudów na kiju :razz: , a i stare też napewno jest bo teraz chyba już takich nie robią
gdybym miał wybrać to i polmuza to wybrałbym polmuza :smile:
pozdro
Mała refleksja co do początków gry na trąbce i jej kupna: Czy nie lepiej najpierw znależć dobrego nauczyciela a póżniej z nim ją kupić?? A co do trąbek w cenie do 2000zl to mój mentor ostatnio zachwalał z miłym zdziwieniem niższy model Jupitera za 1800.Mi sie bardzo podobał futerał do tej trąbki.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Pon 25 Gru, 2006 22:40
heh nigdy nie miałem zaufania do tej firmy gralem na dwoch modelach i oba były do bani... były to modele z drozszej półki jupitera, ale widac ze niezbyt dobre trąby... ciekawe co inni o nich powiedzą pozdro
Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem
Wysłany: Sro 27 Gru, 2006 02:02 :)
Do 2000zł hmmmm Za 2.400zł Pan Kowalczyk ma Schagerla 1000l. Ja w sierpniu tam kupowałem i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Jak chcesz kupic trabeczke to odezwij sie do tego Pana. Doradzi i tanio sprzeda (taniej niż na allegro) Jak sie dogadasz ti i rozłoży na raty http://www.rdkserwis.com.pl/
Nie znam tej firmy Cort, ale myślę, ze cena przystępna.
Co do tej na allegro, to ojjj, chciałoby się miec jakąś taką 'inną', ciekawą XD. Mnie tam te tłoki interesują, a nie przerażają XD. Chociaż cena.. 300 zł? Na razie. Ale za niska wg mnie jak na trabkę. Wiec mimo dobrego stanu moze grac kiepsko. Nie wiem.
Pozdro;)
Teżpierwszy raz słyszę o takiej firmie [ przypadkiem nie chodzi o Conn 1000b ? ]
Na czym poprzednio grałeś ? jeżeli na polmuzie to ten "cort" może Ci się wydawać boski . Myślę że za 1900 zł mogłeś kupić cos innego , bo tej firmy nie znam , sprawdź nazwę jeszcze raz bo nawet google nic nie wie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum