Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wybór i kupno trąbki.
Ajuishkur 

Instrument/y: yamaha 1335 i mała czarna;)
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 19:16   

j anaszczęscie nie miałem problemu z kupnem trąbki bo najpierw dostałęm jakąs z orkeiestry, a jak kupowałem to poszedł ze mną inny starszy trębacz który w sumie wybrałz a mnie:P. Co do tej trąbki która jest na allegro, znlazłem zapewen inne trąbki tej firmy (wyższe modele-tak przynajmniej mi się wydaje) na http://samash.dev.team5.c...ment&GroupCode= i trabka taka kosztuje 350 dolców. Na allegro znalazłem jescze taką propozycje co prawda to jużdużo przekracza Twóją kwotę poczatkową http://www.allegro.pl/ite...ncent_bach.html jeśli to jest prawdziwy bach to xzapewne sieopłąca,. i stornka z czeskimi trąbkami http://www.gmm.com.pl/Instrumenty_dete/Trabki . A z drugiej strony jeśli dopiero zaczynasz grać i nie wiesz czy będziesz sie trzymał tego intrumentu to kup po porstu jakiśnie drogi który bedzie grał:P na któym granie bedzie CI sprawiać przjemnośc:) jesłi znasz jakiegoś trębacza niech się z tobą przejdzie do sklepu czy komisu zagra parę dzwiękó i CI powie czy sietrąban nadaje czy nie.

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 20:21   

Jak się wybiera trabke to wązne żeby trzymała powietrze, większość nowych trabek trzyma ale można tro sprawdzic, wystarczy lekko wysunąc jeden z kraglików bez naciścinięcia wentyla i jak go zasysa i wenty sam wraca na swoją pozycje to znaczy że trabka jest odealnie szcelna, jeżli nie to nie ma co kupowac

Przemo 

Instrument/y: Weril ET2071
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 20:45   

Rastamanek napisał/a:
wystarczy lekko wysunąc jeden z kraglików

Gram już tyle czasu, a nigdy nie przywiązywałem dużej wagi do nazewnictwa, może mi ktoś powiedzieć co to są krągliki??

Ajuishkur 

Instrument/y: yamaha 1335 i mała czarna;)
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 20:48   

Krąglik to te części trąbki, które można od niej odczepić:Pwychodząće z korpusu.krąglik 3 i 1 tłoku/wentyla służa do dostarjania dzwięków,a dreugiego po porstu jest:P -według amatora czyli mnnie:P

Rastamanek 

Wysłany: Wto 09 Maj, 2006 05:39   

no masz racje w nazwenictwie popełniłem bład kragliki to będzie ta cześc tej wysuwanej rurki która się smaruje pomatką, no ale chyba wszyscy mnie zrozumieli?

Marek 
Marek

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006 18:29   

Szukam trąbki w cenie 3-5 tyś. PLN co wybrać pomóżcie

Rastamanek 

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006 19:22   

3-5 tyś co tak szcerze mówiac duzo jak na trabke. jeżeli chodzi o trabki to w stosunku do inych intsrumentów sa nie drogie(mam na mysli np fortepiany, gitary elektryczne) jezli dysponujesz juz taka ilościa pieniedzy to nie ma sie co zastanawiac bierz yamahe, ale i tak lepiej żeby ktoś był z toba przy wyborze instrumentu.

jan 

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006 19:58   

ja mysle ze jak masz taka kase to spokojnie mozesz kupic jakiegos bacha. jest lepszy od yamahy ale przyanaje wejz ze soba kogos kto sie na tym dobrze zna!

brass 

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006 21:16   

4 tys to wcale nie tak wiele. np B&S ChII, Stonvi Classica albo Yamaha z seri XENO to dobre trąby niestety strasznie drogie.

Nie rozumiem tego uwielbienia dla Yamahy. Sa inne dobre firmy

Michał Szczurek 

Wysłany: Sob 13 Maj, 2006 08:05   

tak, nawet 5 tysięcy to nie za wiele, a poza yamahą istnieją rzeczywiście inne firmy, często lepsze, np Bach, Stomvi, a najwyższe modele kosztują po 10 i wiecej tysięcy...

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sob 13 Maj, 2006 15:51   

Tak. Są to lepsze firmy od Yamahy ale yamaha jest dobrą trąbką dla uczących się lub do orkiestr... trąbki te mają wytrzymałość, przystępną cenę i kilka innych walorów. Dzisiaj w sklepie muzycznym widziałem Yamahe YTR-1335 nową za 1534zł, a Amati Atr-213 na której gram kosztowała o ok. 100 zł. mniej... A z lepszych firm jest np. Schilke, C.G. Conn. lecz tych firm trąbki są bardzo drogie... najtańszego Schike'a widziałem za 7 tys.(nowego)

brass 

Wysłany: Sob 13 Maj, 2006 17:03   

YTR-1335 jest beznadziejna jak na swoją cenę (sam sie zdziwiłem).

jan 

Wysłany: Sob 13 Maj, 2006 18:19   

co sadzicie o trabce roy benson tr-101? slyszal ktos kiedys o niej? zastanawiem sie nad kupnem i szukam jakis opinii...

Michał84 

Instrument/y: Yamaszke
Wysłany: Sob 13 Maj, 2006 18:37   

popatrz wyzej - byla mowa o tej trabce jak i innych podobnych nowych w super cenie.

[ Dodano: 2006-05-14, 09:12 ]
spotkal sie ktos z trabka firmy selmer?jesli tak to prosze o opinie bo mam mozliwosc kupna takiej.

havk 

Wysłany: Pon 15 Maj, 2006 11:57   

moze 1335 jest beznadziejna ale nie dla mnie... na pewno jest lepsza od tych chinskich badziewi typu roy benson, zelmer-bach, itp. Mój psor gram na Yamaha 4335GS i jest to na prawde trąbka godna uwagi... tłoki chodzą bardzo płynnie a dźwięki wydobywane z niej są czyste i ładnie brzmiące... co do amati jest lepsza od chinszczyzny ale nie tak dobra jak yamaha... więc ja jestem za yamahą! :razz: (ale kołuje :grin: ) dziwie sie wam ze nie lubicie tej firmy :? ??:

Rastamanek 

Wysłany: Pon 15 Maj, 2006 14:25   

ja mam syntezator yamahy i nie narzekam. zasugerowałem tą forme bo podobno jest dobra dal poczatkujący. moim zdaniem nie ma sensu kupowanie bacha 10 tys i po dwóch miesiącach ja odłozyc do futerału. yamaha na początke w zupłeności wystacza

brass 

Wysłany: Pon 15 Maj, 2006 21:57   

Na start to polecam trąbę używaną lub nową za około 1000zł. Poniżej tej kwoty (z całym szacunkiem dla posiadaczy) to złom. Te trąby z allegro za 500 zł. Dramat. Kto nie wierzy niech na nich pogra.

Michał84 

Wysłany: Pon 22 Maj, 2006 13:58   

oplaca sie kupi cos takiego: http://allegro.pl/item105...espotykana.html ??

havk 

Wysłany: Pon 22 Maj, 2006 14:55   

z opisu wyglada na to ze jest to juz tak stare ze nie ma co sie napalac :? ??: :? ??:

Michał84 

Wysłany: Sro 24 Maj, 2006 17:47   

mam juz trabke - model yamaha ytr - 1335 kupiona na allegro za 800zl i mam tez obawy czy dziala bo zadnego dzwieku nie da sie wydobyc.wizualnie z zewnatrz wyglada dobrze tyle ze dmuchajac slysze tylko szum.nadmieniam ze to sa moje pierwsze poczatki.co sie dzieje?

Odpowiedz do tematu