Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wycena
Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010 08:54   

Immortal4ever Nie wiem co dokładnie chciałeś udowodnić tą zgadywanką. Jeżeli to, że wycena instrumentu na podstawie zdjęć nie jest prosta to się zgadzam, tym bardziej jeżeli ktoś zrobi takie zdjęcie jak Ty na początku. Zaznaczam tylko tu, że nic do Ciebie nie mam. Mam tu tylko na myśli przykład jakości zdjęcia, nic więcej. Po pierwszym zdjęciu nawet nie widać jaki kolor ma ta trąbka. Jeżeli dla celów zgadywanki zależało by mi żeby utrudnić zgadywanie to uwierz mi, że mogę zrobić Ci takie zdjęcia tej Amatki, że będziesz przekonany, że to Monette, a zastanawiałbyś się tylko nad modelem :mrgreen: Ale dość tematu zdjęcia.

Piszesz, że mało kto miał pojęcie z czym ma do czynienia... Hmmm nie wydaje mi się. Zauważ, że kiedy tylko wrzuciłeś lepsze zdjęcia to pierwszą odpowiedzią, która padła była odpowiedź prawidłowa, a pozostałe były bardzo blisko. Jak dla mnie udowodniłeś tylko, że wycena instrumentu na tym portalu jednak ma sens, bo ktoś jednak znał odpowiedź, mimo ukrytych danych o instrumencie. A przecież proszący o wycenę raczej będą z reguły dawać pełniejsze informacje. Gdzie ludzie mają pytać o wycenę trąbek, na forum dla mechaników samochodowych? Uważam, że jest to odpowiednie miejsce do takiego tematu. I co z tego, że będzie trudno. Jest nas na forum trochę i w końcu ktoś się znajdzie kto będzie wiedział. Nie każdy wszystko musi wiedzieć, po to jest forum, żeby się wymieniać wiadomościami. Taki temat tylko rozpowszechni to forum, bo ludzie będą wiedzieć, że można tu uzyskać takie informacje.
Zasada jest prosta: ktoś prosi o wycenę trąbki, my mu odpowiadamy żeby wrzucił więcej informacji, a kiedy już je mamy próbujemy wycenić. Nawet jeżeli nie odrazu będziemy wiedzieć to nam jako trębaczom łatwiej jest znaleźć tego typu informacje w sieci ( i nie tylko w sieci) niż przeciętnemu zjadaczowi chleba. Jak się forumowicze trochę na klikają poszukując odpowiedzi to uważam, że przyniesie im to więcej pożytku niż bezsensowne nabijanie postów na forum, np. w temacie "A czy B" (bez urazy dla fanów tematu) :)

Jest tylko jeden problem. Ludzie szukający wyceny i tak pewnie nie będą robić tego w tym temacie. Już to przerabiałem kiedy chcąc uporządkować wpisy typu "... szukam nauczyciela z Wrocławia..." i zaproponowałem założenie tematu, w którym to tego typu posty będą się znajdować. Niestety sprawa umarła śmiercią naturalną bo każdy kto szukał nauczyciela po prostu zakładał nowy temat, albo walił off-topa w innym temacie. Być może powinni zająć się tym moderatorzy, ale cóż... czas, czas i jeszcze raz czas.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu