Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Sob 11 Wrz, 2010 21:47 Wycena
Nie wiem, może to głupi pomysł...
Zastanawiałem się nad jednym fajnym punktem, który mógłby wzbogacić naszą szeroką ofertę usług na forum, a mianowicie chodzi mi aby wprowadzić taką kategorię WYCENA.
Polegało by to na tym, że np. wrzucamy zdjęcia naszej blaszki i ludzie wyceniają w postach np. za ile można to sprzedać. Może to dotyczyć również innych przedmiotów: ustniki, tłumiki itd.
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Sob 11 Wrz, 2010 23:09 ???
To może taki mały teścik... Wrzucę fotkę trąbki a użytkownicy niech powiedzą co to za zabawka i ile to to jest warte. Zobaczymy ilu użytkowników łapie się w instrumentach i ich ewentualnej wartości.
Z przyczyn oczywistych zabawa ta nie dotyczy dwóch panów: mischka i xXPITBULXx, którzy akurat wiedzą co to za maszyna
DSCN0443.jpg Pierwsza sweetfocia trąbki o którą mi chodzi. Każdy kto poda mi markę trąbki i jej wartość może spodziewać się w Opolu duuuuużego browara albo dużej Coli w zależności od wieku... Za podanie modelu, CZTEROPAK :D
Plik ściągnięto 41 raz(y) 100,83 KB
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 07:00 :D
Hornet, Strzelam że nie odróżniłbyś Bacha Stradivariusa powiedzmy model 37 od Stagga 77TC (porównanie obu tych trąbek nie jest przypadkowe, z dala za iście są trudne do rozpoznania...jeśli nikt na nich nie gra).
Rzeczony przez Ciebie POLMUZ wygląda tak jak na zdjęciu poniżej... Cechą modelu De Luxe jest trigger lub w późniejszych "kryzysowych seriach" haczyk na pierwszym krągliku. Nie były one lakierowane, natomiast w większości serii są srebrne elementy na krąglikach gdzie masz grawer z nazwą trąbki..
Pierwsze pudło, próbujcie dalej:D
POLMUZ2.jpg POLMUZ De Lux
Plik ściągnięto 13 raz(y) 18,65 KB
POLMUZ 1.jpg A tu zdjęcie trąbki w standardowym futerale. Dobrze widoczny trigger i elementy srebrne (niklowane?)
Plik ściągnięto 5 raz(y) 136,43 KB
de luxe.jpg Grawer spotykany na czarach. Nie we wszystkich seriach był taki sam.
Plik ściągnięto 5 raz(y) 34,08 KB
polmuz 3.jpg Kolejny do kolekcji. Porównajcie różnie w zewnętrznym wyglądzie cylindrów (tłoczków).
Plik ściągnięto 20 raz(y) 133,46 KB
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Pomysł jest spoko ja jakby co chyba też dodam się do zabawy z nowym instrumentem ale tyko dla lepszej orientacji orientacji.
Stawiam mallboro niebieskie za odgadnięcie xD
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 08:23
Immortal4ever, po zdjęciu, które zrobiłeś nie za wiele można powiedzieć o tym instrumencie. Jeżeli ktoś będzie chciał wycenić instrument na podstawie zdjęć to z pewnością musi zrobić to dokładniej. Jeżeli chodzi o zgadywankę to mój typ to Arioso lub Olds
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 10:12
actrumpeter najwidoczniej masz rację mea culpa proszę o wybaczenie.
Żeby zmazać swój grzech zaniedbania zrobiłem na szybko kilka fotek tej trąbki, które powinny rzucić nowe światło na całą sprawę. W ramach promocji dodaję 3 fotki. Niestety muszę Cię zmartwić nie jest to żadna z wymienionych przez Ciebie trąbek... Może po nowych zdjęciach wpadniesz na to co to za sprzęt...
Zaznaczam że za odgadnięcie modelu czteropak, razem z marką daje to 5 sztuk zacnego trunku do odbioru w Opolu
xXPITBULLXx co prawda nie palę ale zabawa powiem Ci przednia. Mnie to wygląda na europejską robotę, starą socjalistyczną. Kochany POLMUZ tudzież Amati/Lignatone.
tr1.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 171,57 KB
tr2.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 151,91 KB
tr3.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 135,61 KB
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 11:35
VEGO1995, z tą zabawą w zgadywanie chcę pokazać pewną ważną rzecz dla tematu. Daj się ludziom pomęczyć a ja najpóźniej jutro wieczorem napiszę o co mi dokładnie chodzi. Wtedy zrozumiesz skąd ten wydawać by się mogło nie potrzebny motyw zgadywania. Wbrew pozorom ma to sens.
Co do fluga to myslę, że to Polmuz bo taki sam zalega mi na korytarzu pod lustrem a trąba to mam dwa pomysły:
1 - Amati (futerał mi bardziej sugeruje niż trąba)
2 - Weltkland
Takie moje zdanie
[ Dodano: 2010-09-12, 14:40 ]
Choć myślę, że to jednak Weltkland
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: J. Michael tr-300s /Amati atr-401
Ustnik/i: yamaha 11b4
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 14:45
Ja obstawiam że ta trąba od Immortal4ever to może być niklowana amati atr301(wiem że lakierowana wersja ma takie oznaczenie) lecz głowy sobie uciąć nie dam
Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 21:17
Ale po co robić takie zgadywanki
Krótkie przykazania, aby kategoria się sprawdziła:
Podajemy:
Markę i model instrumentu (lub ustnika, tłumika itp)
Możliwie jak najwięcej zdjęć z różnych stron (obejmujących również uszkodzenia, wady)
Wiek przedmiotu
Stan instrumentu
Opis uszczerbków ( wgniecenia, rysy, odpryski lakieru itp.)
Ceny w jakich byśmy oscylowali np. od 2000-3000zł
podajemy powód, dlaczego sprzedajemy (często na to klienci zwracają uwagę)
Informujemy o gratisach jakie dorzucamy
To takie jakby filary tej kategorii, można by to zrobić... A jeśli się nie sprawdzi, co za problem usunąć???
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010 22:13
Panie i panowie.
Tak jak obiecałem komplet 5 butelczyn zacnego trunku wędruje do havk,
Po jednej butelczynie należy się : johniak, za odgadnięcie marki.
Mała butelczyna wędruje jako nagroda specjalna do De-eR, za to że jego strzelanie było najbliżej prawdy jeśli chodzi o markę
Wyróżnionym gratuluję, życzę miłego dnia a po odbiór zapraszam do Opola
A teraz konkluzja:
Jak widać mało kto wiedział z czym tak naprawdę miał do czynienia. Ktoś podniósł głos że na forum powinno się podać markę wiek, model itd wraz z fociami i czekać na wycenę. Muszę wam powiedzieć że nie jest to trudne. Trudne jest to gdy mamy tylko samą trąbkę, same zdjęcia i musimy cokolwiek powiedzieć. Wtedy moja Amati może stać się Oldsem albo Yamahą co mnie akurat nie dziwi bo jeden mój kolega stwierdził kiedyś patrząc na nią z daleka że mam jakiegoś starego Bacha Stradivariusa.
Nasza wiedza a raczej jej brak stanowi poważną przeszkodę do prowadzenia takich wycen. Mało kto się tu zna na tym co widzi, nie ogarniamy wszystkich modeli, marek, serii itd. Kiedyś może okazać się że trąbka którą oceniliśmy na 600 PLNów jest warta 10 razy tyle. I co wtedy?
Immortal4ever, ma rację z tą wyceną. Słuszne spostrzeżenie. Przyznam szczerze, że patrząc na trąbkę nie byłem przekonany - markę instrumentu zasugerował mi widoczny na zdjęciach czarny futerał
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum