Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wyciąganie wysokich dźwięków
shwagro 

Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 09:40   Wyciąganie wysokich dźwięków

Witam, ja gram od niecałych 4 miesięcy na trąbce. g2 to nie jest dla mnie problem, przy gamce i dobrym rozegraniu wyciągam d3. Mam nową Yamahę 4335g. Czy są jakieś przeciwskazania, żebym nie grał tak wysoko przez jakiś czas?? :> Aha i dodam, że uczyłem się u kapelmistrza orkiestry, który nauczył mnie tylko dmuchania i palcowania. Czekam na odpowiedź ;)

Jazz 
Jazzman

Instrument/y: Klarnet, Saksofon Tenorowy
Ustnik/i: Od klarnetu i saksofonu :)

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 13:14   

A nut? Bez nut daleko nie zajedziesz...
4 miesiące hmm dość mało jak na d3, za bardzo ciągniesz tą górę, możesz zepsuć (chyba to się tak nazywało) zadęcie i będziesz miał dziury (w niektórych miejscach nieczystości) w skali...
Ćwicz skalę, gamę, długie dźwięki itp., ale nie na siłę - góra ma przychodzić tak samo jak dół - lekko...
Jak się mylę to poprawić mnie ...

Bielecki Michal 

Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium
Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 13:33   

powiem tak

jest to mozliwe, lecz bardzo mało prawdopodobne, zeby zagrać to prawidłowo.

lekko? gora? heh.. siadz w orkiestrze i zagraj "alpejską" lekko :D

gora powinna być grana swobodnie ( w miare ) bo nigdy nie uda sie zagrać jej tak "lekko " jak np oktawy raz kreslnej. Inne cisnienie, ilosć powietrza, przyłozęnie ustnika ... :trumpet:

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 13:38   Re: Wyciąganie wysokich dźwięków

shwagro napisał/a:
Witam, ja gram od niecałych 4 miesięcy na trąbce. g2 to nie jest dla mnie problem, przy gamce i dobrym rozegraniu wyciągam d3. Mam nową Yamahę 4335g. Czy są jakieś przeciwskazania, żebym nie grał tak wysoko przez jakiś czas?? :> Aha i dodam, że uczyłem się u kapelmistrza orkiestry, który nauczył mnie tylko dmuchania i palcowania. Czekam na odpowiedź ;)

O wysokich dźwiękach jest już napisanych tyle tematów że nie wiem po co nowy ? Chciałbym osobiście usłyszeć jak w niecałe 4 miesiące umiesz zagrać d3. To brzmi jak bajka o kopciuszku. Ile masz lat jeśli można wiedzieć?

Robert 

Instrument/y: Schagerl 1000 L
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP, Vincent Bach 3C

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 16:06   

Czasami ludziom mylą się oktawy ;) Jeśli grasz tak wysoko to gratuluję :]

Jazz 
Jazzman

Instrument/y: Klarnet, Saksofon Tenorowy
Ustnik/i: Od klarnetu i saksofonu :)

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 17:44   

Mam na myśli w przyszłości, a teraz na tyle lekko jak się da, w sensie nie na siłę... O właśnie - swobodnie :roll:
Może, zagrać d3, ale pewnie ma już w skali dziury jak ser, wiem bo ja też tak wysoko "gram", a teraz trąbka ma urlop przez jakiś czas... :|
Popieram przerwanie wysokiej gry i grać tylko swobodnie, spokojnie, wszystko przyjdzie, ale z czasem....

piotrek321 

Instrument/y: Schilke s32
Ustnik/i: 3c,5c,7c Vincent Bach corp

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 21:32   

Nie wierze że grasz do d3 i tyle:/

krystiano1993 

Instrument/y: King 1501
Ustnik/i: Bach 7c

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 23:18   

ja gram 3.5 roku i c3 to jest max a gdzie d3 bez przesady..:)

piotrek321 

Instrument/y: Schilke s32
Ustnik/i: 3c,5c,7c Vincent Bach corp

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009 23:25   

6 lat i do g3 ale po co ja to pisze każdy dochodzi w innym czasie:)pozdrawiam

Bielecki Michal 

Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 01:02   

Zaczyna sie... temat dzieciaków. Niczym w orkiestrze dętej. Ten kto wyżej to lepszy... a to najwieksza głupota. Skupcie sie raczej na prowadzeniu powietrza ( co za tym idzie frazy ), początku dzwięku i jego końca. Rozszerzenia dynamiki w całej skali, artyulacji, legat wargowych.. itd. :]

1) wyjąśnijmy pojęcie grac dzwięk g3. Bo dla mnie to znaczy dzwięk w pełni brzmiąćy, bez świstu, i trzasków.

2) wyjaśnijmy pojęcie wydobyć dzwiek g3. = owszem dzwięk jest, ale jest to zaciśnięte, bardziej robione na zasadzie gwizdania niż drgania warg.

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 11:11   

D3 w tak krótkim czasie to wręcz niemożliwe. Ja też mam tak, jak chwycę trąbkę i zaczynam się rozgrywać to dojadę do e3, czasem f3, a gram 2 latka... Jednak to nie istotne jak wysoko wyciągnę, istotne jest to, czy ja przy graniu tak wysoko nie zaciskam się, nie cisnę na siłę, czy ten dźwięk jest ładny, a nie stłumiony. Spróbuj pograć tak z 15 min. (wg mnie powinno wystarczyć) i wówczas zobaczymy jak wysoko pojedziesz... Dziury, braki w skali mogą się zdarzyć, a naprawić je nie jest wcale tak prosto.
Kolejna rzecz, która mi się nasówa. Granie tak wysoko może spowodować, iż uszkodzisz sobie aparat do gry (wargi), zepsujesz zadęcie całkowicie; a gdy rozpocznie naprawę swych błędów możesz się zniechęcić do tego instrumentu.
Trąbka - instrument to nie łatwy, potrzebne jest parę ładnych lat dobrej, sumiennej, mądrej pracy, aby móc potem powiedzieć:
"O ten dźwięk to mi się podoba. Zadęcie też mam dobre".
Pamiętaj! TRĄBKA to nie pianinko, że jak naciśniesz c5 i będzie ono nastrojone i mechanizm będzie dobrze wyregulowany, to takie wysokie c usłyszysz.
Lata ćwiczeń - powoli i spokojnie - sumienna praca a będziesz gwizdał jak np. Sandoval.

Tomaso 

Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 03:15   

Widzę, że rozmowa zmierza w stronę górnych rejestrów...

d3, g3, c5 :D - to rzeczywiście brzmi jak głupie wyścigi, ale warto zauważyć, że w rejestrze powyżej c3 są w zasadzie 3 granice, które bardzo ciężko ciężko jest przekroczyć bez odpowiednich dostosowań aparatu gry: e3, g3 i c4...
W zasadzie każdy - bez względu na to jak bardzo się zaciska jest w stanie (szybciej lub dłużej) wydobyć e3 - najczęściej w formie bardzo wyciśniętego pisku... Żeby wydobyć rejestr f3-g3 trzeba sporo pracy nad rozluźnieniem całego ciała i odpowiednim ułożeniem samych ust... żeby swobodnie "strzelać" od g3 do c4 trzeba się sporo napracować, ale polega to głównie na skoordynowaniu balansu napięcie/rozluźnienie mięśni twarzy i reszty aparatu gry (czytaj: brzuch, plecy, ramiona, gardło, ręce). Powyżej c4, moim skromnym zdaniem jest to sprawa bardzo indywidualna....

Generalnie uważam, że trzeba dużo pracy i autokrytycyzmu, żeby dojść do f3 zagranego w brzmieniu i dynamice porównywalnej z resztą skali. Ważnym też aspektem jest rozróżnienie stylu muzycznego, w jakim gramy wyższe rejestry - inaczej brzmią kawałki klasyczne, inaczej rozrywkowe. Powiedziałbym nawet, że inaczej pracuje się żeby wczuć się w koncert brandenburski a inaczej tnie się solo z rocky'ego a'la ferguson.

Podsumowując, górę trzeba ćwiczyć - codziennie - ale bardzo rozsądnie. Nie ma cudownego sposobu typu graj doły a góra sama przyjdzie (choć oczywiście prawidłowo grana dolna część skali czyni cuda). Tak jak ze wszystkim na trąbie - rozsądnie, z umiarem, systematycznie, w różnych dynamikach, z różną barwą i - PRZEDE WSZYSTKIM - z odpoczynkiem polecam ćwiczyć górę.
Abstrahując od tematu wyjściowego, który traktuję w formie żartu...

Pozdrawiam i życzę miłej końcówki łikendu :)

Odpowiedz do tematu