Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wynton Marsalis
havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008 20:23   

mnie osobiście nie pociąga ;] sprawa gustu ;)

Michał Olejnik 
Trumpet Player

Instrument/y: 2xGetzen, Conn, Kanstul, Stomvi...
Ustnik/i: 2C, 7S, 5MDidt...

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 15:48   

Jakby sie nie zachwycac Marsalisem to rowniez i on posada kilka(kilkanascie) nagran ktore nie powinny znalezc sie na plytach... nie sa najwyzszych lotow...:) Pewnie sam doskonale zdaje sobie z tego sprawe:) Mimo wszystko rowniez bardz go szanuje i podziwiam:)

pzdr

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 17:57   

No i podobno nie ma długiego aż bardzo stażu i mu ładnie ( bardzo ) wychodzi :oops:

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

havk 

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 18:42   

on ma 46 lat :P czy ja wiem czy nie ma długiego stażu? zaczynał, kiedy była era fusion i na scenie jazzu panował Miles Davis - lata 70' i 80te... Początek nagran w warner bros i koniec nagran z Columbią przed Davisa - wtedy własnie młody jeszcze w tym czasie Wynton zaczynał wchodzic na szczyty ;)

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 18:55   

Mała pomyłka, ale pan Stańczyk na pewno jest od niego starszy :)

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

havk 

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 19:04   

schutze napisał/a:
pan Stańczyk

Kto? :shock:

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 19:38   

No malarstwo to tez piekna dziedzina sztuki :) Co Wyntona to jak dla mnie niesamowity, czasem az tak, ze nie wierze, ze cos mozna tak zagrac i zdaje mi sie, ze to robot.

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sro 23 Kwi, 2008 12:24   

co do Marsalisa i Pana Milesa to młody Wynton Mu kiedyś wyciął kilka numerów. kiedy Miles wrócił do formy na początku lat 80, to Marsalis ogłosił, że od lat 60 nic sie w jazzie nie zmieniło, te wszystkie funky itd. to w ogóle nie jazz (nawet grupę ludzi myślących jak on zebrał). a, no i kiedyś Milesowi wparował na scenę w czasie koncertu.

a z niego o tyle muzyk co działacz społeczny. ostatnie płyty poświęca kolejnym problemom społecznym w St. Zjednoczonych. i zatrudnia niezłe wokalistki.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

petrucci 

Instrument/y: Trąbkę :)
Wysłany: Sro 23 Kwi, 2008 17:45   

Dla niektórych będzie numerem jeden dla innych numerem dwa:] Odbiór i ocena jego utworów to kwestia gustu każdego człowieka. Dla wszystkich trębaczy jest natomiast geniuszem w warsztacie. Osobiście uwielbiam go słuchać zarówno w jazzie za swój styl, dźwięk i niepowtarzalność oraz w klasyce za bardzo świeże podejście do muzyki z jednoczesnym zachowaniem dobrego smaku i stylu. Może znacie taką płytę Classical Music for Trumpet and Piano z utworami m.in. Ravela, Tomasiego, Hindemitha, Honeggera, Bersteina, Bozzy? Świetna płyta...Niesamowity dźwięk i wspaniała interpretacja muzyki. Genialnie brzmi też w Haydnie i Hummlu a także w barokowych utworach na piccolo. W przeciwieństwie do innych trębaczy starających się działać na wielu polach (jazz/klasyka) Wynton w każdej dziedzinie wychodzi niesamowicie:] Mówię np. o przygodach Sandovala z Arutunianem i innych, których zinterpretowanie nie wyszło grającym na dobre - przynajmniej moim zdaniem...

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Sro 23 Kwi, 2008 17:55   

petrucci napisał/a:
W przeciwieństwie do innych trębaczy starających się działać na wielu polach (jazz/klasyka) Wynton w każdej dziedzinie wychodzi niesamowicie:]

No nie wiem czy jest tak jak mówisz. Ja słyszałem, że przez krytyków i muzyków jest za to krytykowany. Choćby przez Milesa Davisa...Ale to jest temat wielkiej rwącej rzeki i każdy muzyk to każda inna opinia... :) Tak więc do jednego zdania na pewno nie dojdziemy :)

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sro 23 Kwi, 2008 21:59   

no Miles wiadomo że go krytykował. najpierw go nazwał "zagubionym młodym człowiekiem".

zgodzę sie z jednym - rzeczywiście Wynton sprawdza się zarówno w klasyce, jak i w jazzie. IMHO.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

petrucci 

Instrument/y: Trąbkę :)
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 00:58   

Tak tylko kim jest krytyk? Krytyk kształtuje Twoje poglądy? On tylko głosi swoje a, że ma gdzieś wtyki to to publikują i jeszcze im bardziej kogoś zjedzie tym więcej ma pieniędzy bo liczy się dym w biznesie:) Marsalis jest wielki a może z racji na to że nie jesteśmy na forum onetu tylko strony poświęconej trąbce jak ktoś pisze, że coś jest do bani, lepsze czy gorsze, dobrze by było żeby pisał czemu albo chociaż jak to ten krytyk to uzasadniał:)

przestrzenny 
przestrzenny

Instrument/y: yamaha
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 04:18   

W sztuce nie ma czy coś jest lepsze czy gorsze tylko albo coś jest ,albo czegoś nie ma
a jeśli jest znaczy że jest prawdziwe i wtedy ceni się różnorodność .Lepsze czy gorsze mogą być buty ,albo gwiazda show biznesu :wink: Powiem tak ....Marsalis ma technikę ,obraca sie w różnych stylach ,ma nawet uczucie w tym co robi ,bo przecież nie zagra tak ktoś przypadkowy ,ale problem w tym że nie jest całością ...
U Miles nie ma rozdzielenia na technikę czy feeling ,Miles to Miles i tyle...
A u Marsali najpierw jest zachwyt techniką i tym co próbuje zdziałać ,wycyrkować a potem dopiero mówi się o nim....
Porównywanie Marsalisa do Davisa ,jest identyczne jak porównywanie Steviego Vaia do Jimiego Hendrixa

havk 

Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 15:08   

przepraszam bardzo, ale stevie vai i hendrix grali bardzo podobnie i ciekawie :P raczej santana i hendrix to dosyc duzy kontrast :P ale mniejsza o to - z reszta się zgadzam. ;) prawda, nie ma ludzi niezastąpionych i idealnych ;) są tylko dobrzy ;)

przestrzenny 
przestrzenny

Instrument/y: yamaha
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 16:09   

Santana tak jak i Hendrix to żywiołowi gitarzyści ,którzy mają rozpoznawalną osobowość na całym świecie ,Zaś Stevie Vai jest takim akademickim udoskonaleniem Hendrixa ,gra muzykę bliską jemu stylowi ,z tym że jest w tym plastikowy,wyuczony (kto wie ten wie) ,lubię powracać do jego teledysków obserwując jak robi te pretensjonalne miny bo są po prostu śmieszne ,a jeszcze śmieszniejsze jest te wywijanie gitarą w cyrkowym stylu i pokazywanie wszem i wobec że ja gram i zobaczcie jak szybko .

damalu : bez offtopu proszę :)

Robertmiszcz 

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 10:47   

Marsalis jest jak Johny Rambo w Rambo

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 12:28   

No ja myśle , że Wynton jest lepszy od Johny'ego. Chociaż Johny też jest dobry :grin:

Jelon 
Classic trumpet

Instrument/y: Schagerl 1000s
Ustnik/i: Schagerl 3c

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2008 17:11   

Dla mnie to jest po prostu super gość i jego wykonanie utworów zawsze mi się bardzo podobały :trumpet:

Odpowiedz do tematu