Instrument/y: Getzen 300series
Ustnik/i: Bach 7C,3C, Kelly 3C
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 18:34
Możesz trochę bardziej szczegółowo opisać? Czy aby czasem z trąbka coś jest nie tak? Próbowałeś na innym instrumencie grac i sprawdzic jak stroi? Długie dźwięki, to nie wszystko. Ja na początku gram długie dźwięki, przedęcia, długo gram doły(piano). Ile dziennie czasu poświęcasz na granie? I jak długo grasz na instrumencie?
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 19:05
trąbka jets raczej ok bo w innej orkiestrze gram na yamaszce i jest podobne (do dego czasu było dobrze)
Dziennie gram ok 15-45 min (zależy) chyba że jest próba (3 razy w tygodniu po 1,5h) gram jakieś 2-3 lata
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 20:20
45 minut dziennie? Tzn. raz tylko 45 minut? Troche mało... Minimum grania to ok. godzina, plus rozgrywka (jakieś 15 minut). Co do wysokości - być może grasz strasznie ściśniętym dźwiękiem, nie masz rozluźnionego gardła, może być wiele czynników. Być może jest jednak coś z trąbką (np. słaba kompresja intrumentu). Ciężko określić to po takim ogólnym opisaniu problemu...
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 20:40
David kornet napisał/a:
zawsze mam zbyt niski dzwięk, gram codziennie długie dzwięki ale zawsze gdy się stroimy mam niski dzwięk
jak to poprawić?
a wsunięcie krąglika nie pomaga?
ściśnięte gardło raczej powoduje podniesienie intonacji. Czy jesteś za nisko na wszystkich dźwiękach czy tylko na tym, na którym się stroicie?
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 14:25
ale kranik mam sunięty do końca i coprawda nie ma wilkiej różnicy przy strojeniu czasami stroi czasami nie zeleży może ja źle gram ale do tego czasu było dobrze
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 15:37
Devil_inside, nie zawsze. Znałem przypadki, w których ludzie z zaciśniętym gardłem i spiętymi ustami tak słabo dmuchali, że dźwięk był bardzo niski i niestabilny.
a moze za każdym razem inaczej przykładasz ustnik do ust.... to tez moze byc powód.... staraj sie grac zawsze na takim samym przykładzie bo to ma ogromny wpływ na wysokość dzwięku....
Instrument/y: Getzen 300series
Ustnik/i: Bach 7C,3C, Kelly 3C
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:10
NIestabilnośc dźwięku, to też może wina dmuchania. Musisz na otwartym gardle, szeroko, dmuchac. Podstawa, to też oddech, prawidłowa praca przepony itp. Ja co jakiś czas cwiczę oddech np. tzw. "na pieska". Co niektórzy powinni wiedziec o co chodzi. 15-45 minut dziennie, to trochę mało. Zapewne zdarzy Ci się nie grac codziennie - to też ma wpływ. Aby dźwięk był stabilny potrzeba czasu, wysiłku, ciężkiemj pracy(coś o tym wiem). Nam na forum trochę ciężej jest pomóc jeżeli np. Cię nie widzimy. Kiedyś ktoś przesłał mi na pw filmik jak nagrał siebie jak grał, miał problem i częściowo się go rozwiązało. A w orkiestrze kapelmistrz Ci nie mówi co i jak?
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 21:54
David kornet, weź tuner, ustaw go na 442hz, zagraj swobodnie g1 i napisz o ile jest za nisko, popróbuj na innych częstotliwościach i zobacz na której stroi idealnie.
Jeszcze jedna sprawa, jak się stroicie to jesteś rozegrany? Instrument jest ciepły? Jak wiadomo kiedy trąbka jest zimna to też się dźwięk obniża.
Instrument/y: JUPITER JTR-408
Wysłany: Pon 07 Gru, 2009 23:07
Devil_inside napisał/a:
Jeszcze jedna sprawa, jak się stroicie to jesteś rozegrany? Instrument jest ciepły? Jak wiadomo kiedy trąbka jest zimna to też się dźwięk obniża.
Ważne jest też, czy dźwięk gra pewnie. Siedząc w orkiestrze zapewne gra pewnie strojąc się niekoniecznie i tu może być przyczyna, ale to tylko takie wróżenie. Niech Ci nauczyciel od instumentu powie co i jak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum