Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14
Wysłany: Czw 21 Lut, 2008 11:52
KARI napisał/a:
Mi nauczyciel pokazał fajne ćwiczenie, które nawet w niezły sposób pomaga dojść w szybszym tempie do wyższego rejestru. Należy wziąć ołówek (dość długi) i umieścić go w ustach tak aby znajdował się na ich środku, oraz by utrzymywać go samymi wargami w poziomie. To nieźle ćwiczy mięśnie zadęcia. poza tym zgodzę się z kolegami, długo grać wyższe dźwięki.
A co, jeżeli ktoś - tak jak ja - ma górną wargę wystająca bardziej niż dolną? Co da trzymanie ołówka w poziomie, jeśli grając strumień powietrza mam skierowany w dół? Wydaje mi się, że ćwiczę wtedy inne ustawienie mięśni niż przy graniu, więc po co to w ogóle robić?
tzn ja byłem na warsztatachz takim profesorem Romanem Gryniem i on mi powiedział ze wystarczy trzmac ok. 30 sek. potem jak bedziemy mieli siły to mozna zwiekszyc
Wysłany: Sro 18 Lis, 2009 11:46
5 miesięcy temu udałem się do bardzo dobrego nauczyciela, wytknął mi pare błędów mianowicie dociskanie ...
Od tego momentu unikam nadmiernego docisku. Moja skala z a2 wskoczyła na e3
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum