Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem
Wysłany: Sro 16 Maj, 2007 19:18
grac jak najnizsze dlugie dzwieki. Im nizsze tym lepij. Gora pozniej sama pojdzie. Nie wiem jak teraz grasz ale cwiczac tak z tydzien do c3 dojedziesz bez problemu
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sro 16 Maj, 2007 20:10
Don Camillo, popieram... ten tekscior mnie rozwalił... Ludize jak mozna do c3 dojsc w tydzien? bez przesady - anwet jesli ktos grał 20 lat ale miał kilka lat przerwy raczej nie dojdzie w tak krótkim czasi do formy. Musi przyzwyczaic znow swoje usta. Odbudowac zwiotczałe mięsnie... To nie jest takie hop siup... a co do dzwięków - nie ma okreslonej reguły jak do tego dojsc. Jesli kiedys grałes powinienes wiedziec ze skala przychodzi z czasem i doswiadczeniem. Cierpliwosc jest najwazniejsza
Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 22 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: Czw 17 Maj, 2007 05:54
Skala nie moze byc jedyna rzeczą do której wszyscy dązą. To przyjdzie samo!! Nie wyciskajcie bo to nie ma sensu. Owszem mozna, grac dzwieki pedałowe, długie dzwieki, ale nie myslscie ze tak nagle będziecie grac w 3 oktawach. To przyhdzie z czasem. Cwiczcie systematycznie, zdobącidzcie kondycje, wraz z dlasza nauką skala się będzie roziwjac sama w naturalnym tępię. Nie mozna przyjmowac na poczatku nauki załozenia "musze w 2 miechy grac do c3". Grającie tak wysoko jak mozecie grac na 100% luzie, nie przemeczajcie ust i nie dociskajcie za bardzo trabki, grajacie cały czas na luzie, a efekty przyjdą. oczywiscie nie w tydzien ani 2 miechy, ale nikt nie powiedział ze bedzie szybko i łatwo. Troche cierpliwosci.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Sob 26 Maj, 2007 14:45
długie dzwięki i legata na przedęciach, przy tym pilnujcie żeby sie nie spinać i grać lekko a powinno być coraz lepiej. tak jak koledzy pisali na to potrzeba czasu. czasami więcej a czasem mniej, trzeba codziennie cwiczyć. w graniu góry mogą tez pomóc glissanda na ustniku, od niskiego dzwięku do wysokiego, przy czym trzeba bardzo pilnować żeby usta nie zmieniały za bardzo swojego ustawienia. dzięki temu zadęcie będzie stabilne i nie będziecie blokować powietrza na ustach. pozdrawiam!
Dodam jeszcze, że trzeba za wszelką cenę unikac kompresji powietrza przy wydechu. Powinien byc spokojny, jak najbardzej naturalny. Również przepona powinna pozostawac luźna, bez żadnego "wyciskania", nawet jak już brakuje powietrza. Na początku to trudne, ale po pewnym czasie można się przyzwyczaic. No i oczywiście trzymamy usta napięte w kącikach, ale tak żeby mogły swobodnie drgac na środku i nie dociskamy ich do ustnika bardziej niż to konieczne. Miłego cwiczenia!
Da rade w dwa tygodnie bez najmiejszych problemów. miałem przerwe w graniu z powodu odmy płucnej. po 3 misiącach wruciłem do grania i C3 na 4 trningu. a ja polecam gre krutką i intensywną.
Proponuję ćwiczyć przedęcia (alikwoty) a ciśnienie powietrza regulować za pomocą przepony i JęZYKA tak aby nie dociskać instrumentu do ust i nie napinać się, gdyż bez luźnego aparatu cała twoja praca będzie bez efektu. Staraj się nie ruszać ustami , najlepiej stań przed lustrem i kontroluj zachowanie zadęcia.
Mi nauczyciel pokazał fajne ćwiczenie, które nawet w niezły sposób pomaga dojść w szybszym tempie do wyższego rejestru. Należy wziąć ołówek (dość długi) i umieścić go w ustach tak aby znajdował się na ich środku, oraz by utrzymywać go samymi wargami w poziomie. To nieźle ćwiczy mięśnie zadęcia. poza tym zgodzę się z kolegami, długo grać wyższe dźwięki.
Ćwiczenie z ołówkiem jest rzeczywiście niezłe, ja od niedawna zacząłem grać więcej niskich długich dźwięków, zobaczę jak długo będę czekał na efekty związane z wyższymi dźwiękami :wink:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum