Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Yamaha serii 6
MatCaj 

Instrument/y: Yamaha YTR 6345 HGS
Ustnik/i: Yamaha 14C4 GP, Bach 7c

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 18:55   Yamaha serii 6

Witam wszystkich bardzo serdecznie mówię od razu że jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Otóż gram na trąbce półtora roku na trąbce roy benson najniższy model i mam do kupienia trąbkę yamahy 6 posrebrzana od pewnego człowieka. I tu moje pytanie powiedzcie coś o tej trąbce za każde rady i uwagi będe wdzięczny pozdrawiam

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 19:36   

Yamaha "6" to najniższy model z profesjonalnych instrumentów Yamahy. Instrument uniwersalny tzn. nadaje się do klasyki jak i rozrywki. Jednak zważywszy na pewne powiedzenie "jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego" to osobiście poleciłbym Ci inne firmy, np. Schagerl, Bach, Selmer, Stomvi czy moją ulubioną Courtois.
Yamaha to instrument bez duszy. Szkolne modele są ok., ale modele profesjonalne bardziej wymagającym muzykom często nie wystarczają. Wszystko w niej ładnie działa i strój jest na miejscu jednak o indywidualne walory brzmieniowe na tym instrumencie trudno. No chyba, że jest to jakaś super okazja cenowa... to wtedy się opłaca. ;)
Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów.
Ostatnio zmieniony przez Michał Koniarski Czw 17 Cze, 2010 19:37, w całości zmieniany 1 raz  

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 19:37   

Jeśli mogę coś powiedzieć. Nie mam Yamahy 6 ale miałem kontakt z tym instrumentem. Grało się przyjemnie choć wiadomo, że trąbka sama nie gra i trzeba włożyć troszkę pracy i wysiłku. Kilku z moich kolegów gra na tym instrumencie i bardzo sobie chwali. Yamahy są bardzo dobrze wykończone jeśli chodzi o wykonanie instrumentu. Zawsze podobała mi się precyzja wykonania - choć można się z tym nie zgodzić. Mnie się podoba :) Ta na której grałem bardzo dobrze stroiła i brzmiała w całym rejestrze. Choć na d1, cis1 trzeba było wyciągać krąglik normalna sprawa. Tłoczki pracowały bardzo sprawnie. Myślę, że jak masz okazję i cena jest dobra (adekwatna do stanu instrumentu) to sądzę, że powinieneś być zadowolony z wyboru :) Jeśli oczywiście zdecydujesz się na kupno :)

MatCaj 

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 20:17   

No właśnie cena jest jak dla mnie bardzo atrakcyjna ponieważ powiedziane jest 2500 i pewnie coś jeszcze utarguję bo kupię to od kapelmistrza orkiestry w której gram:)

[ Dodano: 2010-06-17, 21:23 ]
I ja nie jestem wymagającym na razie ponieważ gram dopiero półtora roku wcześniej grałem 4 lata na puzonie i wiem że z puzonu yamahy jestem bardzo zadowolony wiec z trąbki tej klasy powinienem być również zadowolony :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 20:24   

Jak jeszcze uda się Tobie coś stargować jak piszesz to szczerze mówiąc brałbym tę trąbę. Ważne jest też to jak jest rozegrana i jaki jej wizualny stan. Ale przeskok z Bensona na taką Yamahę to skok milowy jak dla Ciebie. Także sądząc po tym co napisałeś polecałbym Tobie ten instrument. :trumpet:

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 20:32   

No w takiej sytuacji, mimo mojej niechęci do Yamah też bym brał i to szybko bo może się ulotnić. :]

MatCaj 

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 20:40   

Będę miał ją w poniedziałek mam ją obiecaną już od lutego bo jak mówię to od nauczyciela a dokładniej kapelmistrza młodzieżowej orkiestry dętej w Koninie więc pewne:)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 20:45   

To tylko brać i trąbić :) Ale trąbić mądrze :D Przyjemności Kolego :trumpet:

MatCaj 

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 20:48   

Dziękuje i wzajemnie:) a przyjemności dla sluchających raczej:)

Lapkos 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Warburton

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 21:17   

Dobra okazja ( mimo że pół roku temu sprzedałem swoją 6 tkę z końca lat 90 za 1900 w bdb stanie :P )
Jedyne na co będziesz musiał uważać to tłoczki . Mi osobiście na faście chodziły tragicznie ( źle odbijały ) . Dopiero po zakupie gęstej La tromby zaczęły przyzwoicie chodzić (chociaż w porównaniu do Bacha to i tak przepaść :P )
Ogólnie trąbka bardzo przyzwoita , grałem na niej z 5 lat i złego słowa nie powiem nawet pomimo tych tłoczków :P
Pozdro

Henryk Kwinto 
Muzyk uniwersalny:)

Instrument/y: Yamaha YTR6335 Heavy
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 22:52   

Polecam :D mam tą trąbę prawie rok i nie mam jej nic do zarzucenia :D jak dla mnie jest genialna :D nic tylko brać :D

henio1351

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 11:05   

ja aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem yamahy 6 z serii limitowanej i bardzo sobie ją chwale...... gram na niej od ponad roku i w porównaniu z chociazby getzenem 700 eterna czy schagerlem 1000s wypada o niebo lepiej. fakt ze do tłoczków mozna sie troszke przyczepić ale to kwestia przyzwyczajenie;) góra fajnie, potężnie brzmi dół też ale bedziesz go musiał troszke pocwiczyc przy przejsciu z roya bensona. po jakimś tygodniu bedzie ok;)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 17:40   

Schagerl 1000 to trąbka szkolna, a Yamaha "6" profesjonalna więc porównywanie ich nie jest za szczęśliwe, chociaż sam fakt zestawienia tych modeli ze sobą może mówić o tym, że szkolny Schagerl jest prawie tak dobry jak profesjonalna Yamaha. Dla mnie bez komentarza.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 23:51   

actrumpeter, daj spokój, baran90, porównał dobrze znane sobie modele trąbek. Jakbyś nie zauważył to wymienił również Getzena 700. Yamaha serii 6 nigdy nie była złym wyborem i ma swoje zalety o którym byśmy modelu nie pisali. MatCaj, uważaj jak będziesz przechodził z jednej trąbki na drugą. Yamaha 6 to trąbka profesjonalna... Daje dużo możliwości ale też nieco wymaga, więcej niż Roy Benson, dużo więcej.

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 11:34   

actrumpeter, mówisz ze "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"...... w piątek grałem na swojej yamaszce ślub szyli mendelson itp...... takie bardziej czyste klasyczne brzmienie i trąba dawała rade........ w sobote grałem purtel i grałem sobie takim jazzowym, rozwalonym dzwiekiem z shake'ami itp i trąba tez ani na chwile mnie nie zawiodła mimo ze gralismy(oczywisicie z przerwami) ponad 4 godziny...... na takie granie jak bynajmniej moje to yamaha jest właśnie bardzo dobra bo mozna sie znalezc w różnym repertuarze

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 11:59   

baran90 gratuluję i cieszę się, że znalazłeś instrument, który Ci leży. To jest chyba najważniejsze. Reszty nie będę komentował.
Pozdrawiam

MatCaj 

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 14:19   

Panowie Yamaha 6345 HGS co mozecie powiedziec?

Odpowiedz do tematu