Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Yamaha Silent Brass system
AFSXYZ 

Instrument/y: trąbka Yamaha YTR2320E
Ustnik/i: vb. 7d i vb.1,1/2C megatone

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 09:45   Yamaha Silent Brass system

Witam,
Czy używał ktoś tego? -
http://www.yamaha.com/yam...739&CTID=551151
Postanowiłem wrócić do trąbki, ale niedługo (mieszkam teraz w bloku) sąsiedzi mnie zlinczują i zastanawiam sie nad kupnem tego ustrojstwa... pytanie czy warto?
Pozdrawiam,
A.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 10:23   

Ludzie to mają i polecają, Ja jednak wolę kupić jakiś zwykły tłumik do ćwiczenia bez tej elektroniki. Ta yamaha blokuje dość mocno powietrze, czuć duży opór podczas grania. Lepiej moim zdaniem zainwestować 150zł w jakiś tłumik stomvi czy denis wick niż wydawać kupę kasy na tą yamahę.

Przejrzyj forum, w tym dziale jest chyba z 10 tematów o różnych tłumikach.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 14:53   

Miałem to i było fajne, ale nie warte swojej ceny jeżeli ma służyć tylko do ćwiczenia.
Sytuacja zmienia się w momencie gdy chcesz częściej podłączać do tego podkład, wtedy jest OK.
Teraz używam tłumika Denis Wick i jestem bardzo zadowolony a cena zakupu 3krotnie niższa

Tomasz Gluska 

Instrument/y: Yamaha 9335CHS/Selmer/Bach 239G CL
Ustnik/i: GR

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 17:12   

Witam. Do ćwiczenia osobiście polecam tłumik firmy Trumcor model Lyric Stealth. Może nie wytłumia tak jak Yamaha lecz wystarczy spokojnie a komprejsa powietrza jest dużo mniejsza. Ćwiczę na nim w domu, w hotelach lub na wyjeździe i jeszcze skarg nie było ;-) Jeżeli chodzi o Yamaha Silent Brass sprawa fajna lecz droga. Minus oprócz ceny to dość mocna kompresja i lekkie zniekształcanie dźwięku. Jeżeli jednak jesteś zdecydowany to spróbuj sprowadzić z USA ------> https://www.prowinds.com/...roducts_id=1637 Cena nawet jak doliczysz ewentualny VAT i cło będzie niższa niz w Polsce.
Pozdrawiam.

AFSXYZ 

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 20:44   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. No tłumik w moim przypadku jest niestety za głośny... nie mieszkam sam :) , a kompresja dobrze mi zrobi bo jestem po dłuuuugiej przerwie. Widze ze opinie o SB są w miare pozytywne wiec sie chyba zdecyduje, jesli mi sie odwidzi zawsze mogę toto sprzedać. Oczywiscie nie zamierzałem kupować w Polsce - ceny w stanach są nieporównywalne. Swoja droga polecono mi www.mouthpieceexpress.com :) Nawet po doliczeniu 7% vatu cena wychodzi całkiem miła (Poza tym kupiłem u nich jeszcze ustnik... cudowna sprawa ech ... pamietam jak sprowadzałem trąbke i uistnik z niemiec.

waglik 
Szalenie spokojny

Instrument/y: CONN 20B U.S.A.
Ustnik/i: 5C

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 21:27   

Za pare groszy za granicą można kupić dobry sprzęt (nie tylko instrumenty muzyczne) ja mam auto sprowadzone z Włoch i koleś za nie zapłacił ok. 3,5 tys euro opłacało się bo to Diesel z 99r VW Polo i jestem bardzo zadowolony.

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 22:28   

AFSXYZ napisał/a:
kompresja dobrze mi zrobi bo jestem po dłuuuugiej przerwie

Katastrofalne stwierdzenie. :( Skoro jesteś po przerwie to najpierw naucz się grać normalnie i swobodnie, żeby potem choć trochę kontrolować szkody jakie będzie Ci wyrządzać ta kompresja...

AFSXYZ 

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 22:37   

Kamil napisał/a:
AFSXYZ napisał/a:
kompresja dobrze mi zrobi bo jestem po dłuuuugiej przerwie

Katastrofalne stwierdzenie. :( Skoro jesteś po przerwie to najpierw naucz się grać normalnie i swobodnie, żeby potem choć trochę kontrolować szkody jakie będzie Ci wyrządzać ta kompresja...

No mam nadzieje, że to nie jest aż taka kompresja ? :shock: hm a gram chyba w miarę normalnie... no może mi tremolo nie wychodzi za specjalnie, ale już taki wlazł kotek brzmi jako tako ]:->

[ Dodano: 2009-06-20, 16:59 ]
kupiłem w końcu jednak ten SilentBrassSystem i jestem bardzo zadowolony. Kompresja jest powiedziałbym niewielka ( w zasadzie podobna - no mooże ciut większa - występuje ze zwykłym tłumikiem do ćwiczeń, a jednak frajda z grania moim zdaniem nieporównywalna, co więcej bardzo precyzyjnie słychać artykulacje i różne błędy (moze trochę na wyrost), ale mi to bardzo pomaga. No i opcja z podłączeniem podkładu - super sprawa. Jeśli kogos nachodzi ochota na granie np. o 3 w nocy i nie chce zostać zlinczowany to musi to kupić ;] Reasumując jeśli o mnie chodzi to gorąco polecam ... kt wie gdybym miał cos takiego 7 lat temu może nie poszedłbym na prawo ;P . Aha - ściągnąłem z usa wraz innymi zabawkami z mouthpieceexpress.com, które tez moge polecić.
Pozdrawiam,
A.

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009 21:09   

Jak dla mnie Yamaha Silent Brass System ma tylko jedno pożyteczne zastosowanie: używam go tylko wtedy gdy nie mam się za bardzo gdzie rozegrać przed koncertem (albo jakimkolwiek publicznym graniem).
Ćwiczenie na Silent Brass`ie to jakaś pomyłka! też tak kiedyś uważałem i jechałem ostro na nim. Po czasie nie mogłem w ogóle opanować dźwięku (jak grałem bez tłumika).

buffot 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335 G
Ustnik/i: Vincent Bach Megatone 1 1/2 C

Wysłany: Czw 03 Gru, 2009 19:11   

AFSXYZ napisał/a:
Oczywiscie nie zamierzałem kupować w Polsce - ceny w stanach są nieporównywalne. Swoja droga polecono mi www.mouthpieceexpress.com :) Nawet po doliczeniu 7% vatu.

Witam po długim czasie przerwy wracam do nauki gry na trąbce. Mam zamiar skorzystać z usług cytowanego sklepu bo cena Silencera jest bardzo konkurencyjna w stosunku do ofert na rodzimym rynku. Nic chyba nie zmieniło się z tym 7% vatem? Mam tylko pytanko jak to jest z cłem? Dostaje się jakiś druk przy odbiorze i trzeba opłacić? Jeżeli tak to czy wymaga to jakiś specjalnych zabiegów, czy tylko przelew pod wskazane konto?
Zamawiałem kiedyś buty z USA ale chyba jakoś z cłem mi się upiekło :) .

Jerzy 

Instrument/y: Weltklang R 588, Holton Collegiates
Ustnik/i: Schillke 14A4a

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 12:03   

Mam też 'silent brass", kupiłem u Jarmuły. Ale opór powietrza wyraźnie większy niż bez. Być może więc rady devil_inside są warte wzięcia pod uwagę.

Jerzy

buffot 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335 G
Ustnik/i: Vincent Bach Megatone 1 1/2 C

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 17:04   

Stwierdziłem, że jednak trochę przerost formy nad treścią ten wyrób Yamahy. Ekspolatacja wiąże się z nieustanną wymianą baterii. Zakupiłem w końcu Stomvi Practice Mute i jestem bardzo zadowolony. Mnóstwo kasy zaoszczędzone. Osobiście nie testowałem tej elektroniki ale sądzę, że może przekłamywać brzmienie. W początkowej fazie nauki nie ma co się oszukiwać bo do niczego dobrego to nie prowadzi.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 17:10   

Racja tłumnik najlepszy.... To ustrojstwo to badziewie..... Tłumnik markowy i grasz cichutko.. :trumpet:
:)

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 18:14   

też sądzę ze szkoda kasy na tyle elektroniki, a na pewno tam jest pełno przeróżnych funkcji, a korzystałbyś tylko z paru ;p :)

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 20:45   

Nie bawiliście się tym, nie ma co gdybać. Może tłumik nie jest stworzony do ciągłego używania, ale w niektórych sytuacjach ratuje. Poza tym sam moduł można fajnie wykorzystać przy zabawie na scenie czy nagrywaniu. Jeśli chodzi o starszy model, w którym była masa ustawień, naprawde można było robić z brzmieniem cuda, podłączając do niego mikrofon w miejsce tłumika. Także słowa "badziewie" możecie zachować dla siebie. Zabawa jest z tym naprawde fajna.

pjendzin 

Instrument/y: YTR 4335
Wysłany: Wto 19 Sty, 2010 20:03   

Zgadzam się z kolegą u góry. Mam taki sprzęt, mieszkam w bloku w dzień gram bez niego, ale gdy jest cisza nocna to go podłączam. Nie polecam ciągle z nim grać, odczuwa się dużą różnicę ciśnień w dmuchaniu w trąbkę bez/z tłumikiem.

prezio 

Instrument/y: Schagerl 420GBS
Ustnik/i: Bach 3C i Schagerl 3C

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010 13:08   

Zobacz tutaj

http://www.wwbw.com/

Waldip 
Waldip

Instrument/y: Holton T602
Ustnik/i: Blessing 3C

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 00:41   

Polecam Stomvi Practice Mute:
http://www.music-concept....roducts_id/1142
Mam nawet taki na pozbyciu, użyłem go może 2,3 razy...W sumie mnie jest niepotrzebny.

Odpowiedz do tematu