Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Yamaha YTR-1335
Zdzich 

Instrument/y: -
Wysłany: 2010-07-10, 23:02   Yamaha YTR-1335

Witam. Mam zamiar kupić sobie Yamahe YTR-1335. To bedzie moja pierwsza trąbka, na której mam zamiar uczyć się grać. Na razie mam do dyspozycji 800 zł, ale resztę mam zamiar pożyczyć lub wziąść na raty. Co o niej myślicie, czytałem, że lepiej jest dozbierać i kupić seri 4, albo 2. Zastanawiam się tylko, czy jest sens, wydawać tyle kasy, na pierwszy instrument. Z góry dzięki i pozdrowionka;)

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Getzen 10 1/2, podróba Bacha 3c

Wysłany: 2010-07-10, 23:09   

Odpowiedz sobie na proste pytanie: Chińczyk czy Trąbka (Odpowiedź jasna, nie bierz 1335).
Yamaha YTR-1335 jest produkowana w Chinach i to już nie są te trąbki co kiedyś...
Skoro możesz wziąć na raty albo pożyczyć to kup może jakiegoś Jupiterka od Zygmunta. Zygmunt
Jeżeli chcesz jednak coś na raty to spójrz np. na to B&S To jest sklep, więc oferuje on również zakupy ratalne.
Jest bardzo dużo możliwości...

W każdym razie odradzam YTR-1335
Chyba, że znajdziesz yamaszkę 2320 albo 4320 To są te starsze produkowane jeszcze w Japonii. Lepsze od ich chinskich odpowiedników.

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: Schagerl 420GBGS
Ustnik/i: Bach 5C gold

Wysłany: 2010-07-11, 00:16   

tobi3776 napisał/a:
Odpowiedz sobie na proste pytanie: Chińczyk czy Trąbka (Odpowiedź jasna, nie bierz 1335).
Yamaha YTR-1335 jest produkowana w Chinach i to już nie są te trąbki co kiedyś...
Większość tych niższych modeli Yamahy produkowana jest już w Chinach.
Jeśli już to proponowałbym dozbieranie niewielkiej kwoty i zakupić używaną Yamahę 2 lub 4 tą z produkcji jeszcze japońskiej. Jednak nie kuś się niskimi cenami nowych trąbek, np. Roy Benson. Był tutaj już podobny temat, w którym mówiono o niewielkiej dopłacie (300-400zł) i kupnie NOWEJ trąbki Bach Prelude srebrnej.

Pozdrawiam - Jarek

Zdzich 

Wysłany: 2010-07-11, 12:05   

Dzięki:) Dobrze, że tutaj napisałem. Sprawdzałem te Jupiterki, Jupiter nie znam się, a o tej piszą, że dobra pod naukę. Co myślicie? Druga trąbka nad którą się zastanawiam to właśnie Bach Prelude Bach Prelude TR700 Obie są w miare podobnej cenie. Ta B&S chyba jednak za droga będzie.. Z Yamahy zrezygnowałem;) Lepszy Jupiter, czy Bach? Pozdro

tobi3776 

Wysłany: 2010-07-11, 12:20   

Ja bym wolał jupiterka kupić niż tą podróbę bacha.

Qba 

Instrument/y: Yamaha YTR4335
Ustnik/i: Schilke 17

Wysłany: 2010-07-11, 16:53   

Tak tu jedziecie tą Yamahę jakby to był najgorszy chiński szajs. Chińszczyzna chińszczyźnie nie równa w tym przypadku. Owszem serie 1,2 i 4 są produkowane w Chinach, ale te instrumenty wyglądają całkiem inaczej niż większość w tym przedziale cenowym. Wiadomo, że instrumenty japońskie były lepsze niż te chińskie, ale znowu bez przesady.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: 2010-07-11, 16:55   

jupiter to od modelu 6*** wszystko co poniżej to ta sama jakość co inne tanie trąbki, zresztą tu zawsze panuje przypadek, tzn jak trafimy to pogramy a jak nie to nie i tu firma ma mniejsze znaczenie, instrument musi kosztować i na to nie ma rady. nie ma się co łudzić tym ze za 1000zl kupimy dobry nowy sprzęt.

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-07-11, 17:52   

zdecydowanie lepsza jest ta podróbka bacha niz jupiter........ a czemu nie zastanawiałeś sie nad uzywanym getzenem 300 albo schagerlem 420L?

Jareks_NS 
C-iii-o

Wysłany: 2010-07-11, 18:12   

baran90, Używki Getzena i Schagerla jeśli by chciał kupić i do tego do 1000zł to nie kupi dobrego instrumentu.
Wydaje mi się, że Bach Prelude nie jest zły na sam początek. Wielu początkujących gra na tym właśnie modelu.

Pozdrawiam - Jarek

baran90 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-07-11, 18:56   

Jareks_NS, ale skoro chce kupić nową yamahe 1335 to musi miec jakies 1800zl a za tą kase to uzywka getzena 300 znajdzie sie i to w super stanie... tak samo z schagerlem 420L

Jareks_NS 
C-iii-o

Wysłany: 2010-07-11, 19:00   

Zdzich nic nie pisał o stanie Yamahy, jaką chce kupić.

Pozdrawiam - Jarek

baran90 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-07-11, 19:50   

no to dlaczego twierdzisz ze ona ma kosztowac 1000zl?

Jareks_NS 
C-iii-o

Wysłany: 2010-07-11, 22:38   

Kolega Zdzich napisał, że posiada 800zł i może dozbierać niewielką kwotę, ile? Nie wiem, więc za sugerowałem trąbki do 1000zł.

Pozdrawiam - Jarek

Zdzich 

Wysłany: 2010-07-11, 22:51   

Yamaszka 1335, kosztuje ok. 1600 zł, znalazłem za jakieś 1500 zł nową. Więcej pytań, niż odpowiedzi:) Ale dzieki, przynajmniej będę pewny. Patrzyłem na Jupitera seri 6*** i 100 zł, różnicy, więce nie problem. Taka cena by mi odpowiadała, to będzie pierwsza trąbka i chyba zdecyduję się jednak na tego Jupitera. Sprawdzałem również Schagerl 420L i Getzen 300, ale nie będę się uganiał za używanymi. Korci mnie dalej ten Bach. Ale zobaczcie jeszcze Jupitera seri 6*** Któraś, z tych będzie chyba tą pierwsza:)

Jareks_NS 
C-iii-o

Wysłany: 2010-07-11, 23:36   

Nie znam się na Jupiterach więc nie mówię nic na ich temat. Ale zastanów się nad tym Bachem Prelude. Tylko pamiętaj, że jak zdecydujesz się na żółtą to będziesz miał problem z lakierem. Po roku pojawiają się odpryski i przetarcia w miejscach, gdzie trzyma się trąbkę. Zastanów się, jest to Twoja decyzja, żebyś potem nie żałował. Życzę sukcesów w nauce. :)

Pozdrawiam - Jarek

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: 2010-07-12, 16:35   

gwarantuje ze używany Getzen 300 albo inny Getzen, King, Conn w bdb lub db stanie przetrzyma i jupitera i yamahe które próbujesz sobie kupić i napewno nie będzie sprawiał żadnych kłopotów, a cenowo będzie tak samo lub taniej. Napewno będzie stroił, napewno będzie brzmiał, napewno lekko się będzie grało, napewno mechanizm nie będzie się zacinał, napewno będzie to instrument made in usa z solidnej blachy a nie puszka w kształcie trąbki.
To samo się tyczy starszych yamaha w bdb lub db stanie 2320 4320 2335 4335 jeżeli znajdziesz coś takiego made in japan za cenę do 1600zl to napewno zrobisz lepiej niż kupując takie tanie nowe coś co chciało być instrumentem...
Warto tez rozejrzeć się za B&S, Holton itp.
To taka mala sugestia z mojej strony, decyzje oczywiście musisz podjąć sam...

tobi3776 

Wysłany: 2010-07-12, 16:43   

Kolega mówił, że chce kupić sprzęt na raty, także dobrze by było jakby się z kimś zgadał, kto oferuje takie sprzedaże ratalne niekoniecznie nowych instrumentów :)
Albo pozbierać kaskę i kupić za gotówkę od najlepszego tutaj sprzedawcy czyli użytkownika mischka

Sam mam od niego trąbę Getzena i mogę powiedzieć, że jest to solidny człowiek i wydaję mi się, że nie poprzestanę tylko na tej trąbce :)

Zdzich 

Wysłany: 2010-07-13, 18:13   

Decyzji jeszcze nie podjąłem decyzji. W takim razie, mam pytanie do mischka, czy ma coś na sprzedaż z polecanego towaru? :)

mischka 
fajny koles;)

Wysłany: 2010-07-13, 18:29   

coś tam mam:) przemyśl to sobie jeszcze a po szczegóły zapraszam na PW lub GG 11089884

Odpowiedz do tematu