Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Yamaha YTR-E1
Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Pią 03 Gru, 2010 22:31   Yamaha YTR-E1

Zwracam się do was z pytaniem. Otóż dzisiaj na próbie odwiedził nas Święty Mikołaj i rozdawał prezenty, ale po namyśle nie jestem pewien czym jest mój prezent. Do rzeczy. Futerał ładny znaczki Yamahy itd. Wewnątrz złota trąba, nówka funkiel. Oczywiście podmuchałem chwilę i zainteresowałem się modelem, liczyłem, że będzie to seria 2 lub 4, przeliczyłem się. Na środkowym tłoku jest tylko oznaczenie YTR E1. Nie mam pojęcia co to za sprzęt, czy to w ogóle Yamaha, google wyświetla mi tylko czeskie strony. Proszę o szczere odpowiedzi bo tak czy siak jestem skazany na ten sprzęt, wczęsniej grałem na Roy'u TR-202.

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: SCHAGERL 420GBGS/Amati ATR-382
Ustnik/i: Laskey 75MD

Wysłany: Sob 04 Gru, 2010 11:33   

E1 - to jest chyba skala Yamahy. Odpowiednikiem E1 może być YTR - 2335 menzura 11.65mm. Cena takiego instrumentu to 7900Kč = ok. 1260 zł (wg. money.pl). Znalazłem taką na czeskiej aukcji.

Bartek87 
Nigger Lips

Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 11:22   

Jareks_NS napisał/a:
E1 - to jest chyba skala Yamahy. Odpowiednikiem E1 może być YTR - 2335 menzura 11.65mm. Cena takiego instrumentu to 7900Kč = ok. 1260 zł (wg. money.pl). Znalazłem taką na czeskiej aukcji.
Czy ktoś jeszcze jest w stanie potwierdzić słowa Jarka? Interesuje mnie czy to faktycznie Yamaha.

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 16:28   

Yamaha co jakiś czas wypuszcza jakieś dziwne serie "jedynki", np. ytr-01, która kilka lat wstecz pojawiała się czasem na ebayu. Także wszystko możliwe. Niektóre z tych serii pojawiają się tylko na kilku rynkach, więc informacji na ich temat ciężko znaleść.

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 08:48   

Oj Bartek, Google nie boli:
Masz opis tej trąbki chociażby tutaj:
http://www.brassreview.co...hp/product/1267
http://www.trumpetmaster....01-a-46127.html
I na stronie Yamahy:
http://usa.yamaha.com/pro...1mq/?mode=model

TAK, to jest Yamaha.

Dawid18 

Instrument/y: Yamaha
Ustnik/i: Schilke 14, Schilke 16C4

Wysłany: Sro 11 Maj, 2011 13:23   

Model E1 jest nowym modelem Yamaha - jest odpowiednikiem modelu 1335.
Nie można mylić modelu E1 z dawnym modelem YTR-01, który nie był udany.
Z tego co mi wiadomo E1 można kupić w bardzo dobrej cenie

SponSor 

Instrument/y: flgh: Thomann 600 GS trp: Thomann Black Jazz
Ustnik/i: trp: Yamaha 4335 ustnik: Yamaha 11B4

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011 14:25   

Ostatnio na przesłuchaniach w Łańcucie przyjechał sklep Jarmuła z Tarnowa i miał właśnie te trąbeczki. Pograłem na tej Yamaszce i całkiem przyzwoity dźwięk w porównaniu do ceny, na początek może być.

Dawid18 

Instrument/y: Yamaha
Ustnik/i: Schilke 14, Schilke 16C4

Wysłany: Wto 17 Maj, 2011 00:49   Re: Yamaha YTR-E1

Bartek87 napisał/a:
Zwracam się do was z pytaniem. Otóż dzisiaj na próbie odwiedził nas Święty Mikołaj i rozdawał prezenty, ale po namyśle nie jestem pewien czym jest mój prezent. Do rzeczy. Futerał ładny znaczki Yamahy itd. Wewnątrz złota trąba, nówka funkiel. Oczywiście podmuchałem chwilę i zainteresowałem się modelem, liczyłem, że będzie to seria 2 lub 4, przeliczyłem się. Na środkowym tłoku jest tylko oznaczenie YTR E1. Nie mam pojęcia co to za sprzęt, czy to w ogóle Yamaha, google wyświetla mi tylko czeskie strony. Proszę o szczere odpowiedzi bo tak czy siak jestem skazany na ten sprzęt, wczęsniej grałem na Roy'u TR-202.

Napisz coś o tej trąbce. Jak ci to brzmi? Lekko się gra?

Amon845 

Instrument/y: Yamaha 4335GS
Ustnik/i: Yamaha 11B4, Bach 5c

Wysłany: Sob 25 Cze, 2011 09:56   

Witam... teraz ogólnie yamaha nie jest już tak polecana i tak dobra jak niegdyś, ponieważ chiny ją wykupiły :( (

karol8 

Instrument/y: Kuhnl & Hoyer TOPLINE G
Wysłany: Sob 25 Cze, 2011 12:12   

Nowe Yamahy przynajmniej te modele z serii 4 są produkowane aktualnie w chinach. Nie wiem czy inne modele też. Mogę się mylić. Zawsze można kupić używaną yamaszke Made in Japan. ;)

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Sob 25 Cze, 2011 20:23   

Amon845 napisał/a:
chiny ją wykupiły :( (

To nie do końca tak. Marka Yamaha jest dalej japońska, prezesem jest nadal Mitsuru Umemura. Natomiast w całej światowej gospodarce obserwuje się trend zmniejszania kosztów pracy przez outsorcing do Chin. Krótko mówiąc w Chinach koszty pracy są dużo niższe niż w Japonii, ponieważ płaci się robotnikom mniej, niższe są koszty pośrednie zatrudnienia (podatki, ubezpieczenia społeczne), tańsze są koszty prowadzenia zakładu i energii. Dlatego wiele firm produkuje niektóre swoje wyroby lub komponenty w Chinach, Indiach, Pakistanie i innych krajach azjatyckich. Mimo dodatkowego kosztu transportu znacznie to obniża koszty. Niestety, czasami odbywa się to kosztem jakości i powtarzalności.

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: SCHAGERL 420GBGS/Amati ATR-382
Ustnik/i: Laskey 75MD

Wysłany: Pon 27 Cze, 2011 20:18   

karol8 napisał/a:
Nowe Yamahy przynajmniej te modele z serii 4 są produkowane aktualnie w chinach. Nie wiem czy inne modele też. Mogę się mylić. Zawsze można kupić używaną yamaszke Made in Japan. ;)

Yamahy powyżej serii 4 są produkowane w Japonii, a pozostałe (serii 1-4) produkowane są w Chinach.

Bartek87 
Nigger Lips

Wysłany: Pon 18 Lip, 2011 20:00   Re: Yamaha YTR-E1

Dawid18 napisał/a:
Bartek87 napisał/a:

Napisz coś o tej trąbce. Jak ci to brzmi? Lekko się gra?
W porównaniu do mojego starego Roya Bensona, trąbka jest lepsza. Różnica jest odczuwalna dość mocno ponieważ mojego Roya dostała koleżanka z orkiestry i ostatnio wziąłem go na chwilkę żeby sobie porównać. Trąbkę mogę śmiało polecić, aczkolwiek jest jeden minus, trąbka nie posiada odprowadzenia wody na krągliku od trzeciego tłoka.

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 20:48   

wiesz, ja tego nie uznaję za wadę... Wody tam się zbiera mniej niż na głównym, więc nie jest on taki niezbędny. Ja sam w moim Holtonie T102 go nie mam, raz na jakiś czas opróżniam ten krąglik.

Odpowiedz do tematu