Z mojej trąbki czuć zapach stęchlizny. Są płyny do płukania trąbek ale kosztują majątek. Jeśli wiecie jakim roztworem mozna wypłukać trąbke aby nie było tego nieprzyjemnego zapachu piszcie prosze!
Z góry dziekuje :neutral:
Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 13:52
Wyczyść ją porządnie szmatką ( suchą ), jeśli jest lakier dobry i wszystko, a jak nie to nie żałuj ( jeśli stara ) umyj ją w szarym mydle, w wannie. Nie polecam do nowych trąbek, lub w dobrym stanie
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 13:57
Może środki do konserwacji trąbki które używasz dają ten nie przyjemny zapach i powinieneś je zmienić. A powiedz jeszcze jak często myjesz instrument? tak gruntownie
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 14:06 :d
SŁUCHAJCIE TEN ZAPACH JEST ZE ŚRODKA MI CHODZI O TO CZY ZNACIE JAKIŚ ROZTWÓR KTÓRY MOZNA WLAĆ DO TRĄBKI :wink: A CZYSZCZE JĄ CO MIESIĄC WODĄ Z MYDŁEM :grin:
kup ludwik mietowy do mycia naczyn ..wlej do wiadra ponad 0,5 litra z5-6litroma ciepłej wody ,,,trabke rozkrec tłoki i powyciagaj cugi i zamocz te czesci razem z trabka na 6 godzin z tym ze roztrab nie musi byc zanuzony POTEM poskładaj trabke i do konca roztrabu włóż wąż z prysznica i woda na ful zobaczysz jakie farfocle poleca do wanny oki
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 16:50
woda z mydłem i do tego wycior. nic więcej nie trzeba, szkoda kasy na płyn do naczyć a tak dlugie moczenie moim zdaniem też mija sie z celem. jest na forum temat o czyszczeniu trąbek, polecam tam zajrzeć.
Trzeba gruntownie rozkręcić i wytrzeć do sucha wszystkie mechanizmy w tłokach (bo tam się łatwo mogą osadzić różne "brudy"). Ponadto warto sobie zakupić wycior (taki długi na sprężynce) - można nim całą trąbkę bardzo dokładnie wyczyścić. z roztworami to bym radziła raczej ostrożnie, żeby nie przedobrzyć...
_________________ "Muzyka jest twoim doświadczeniem,myślami i mądrością. Bez nich nie zagrasz dobrze." - Ch.Parker
Instrument/y: Schagerl Superior
Ustnik/i: Stomvi 4C
Wysłany: Nie 29 Cze, 2008 21:37
Mi sie raz wycior w trąbce rozwalil. Ta szczotka na końcu sie urwała. Dobrze ze to bylo w takim miejscu gdzie moglem te sprezyne wlozyc i ta szczotka wypadla
Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008 17:16
adam113 napisał/a:
Woda i mydło- dobrze wypłukac i zapachy się ulotnią.
To oczywiste, ale mi chodzi o to żeby trąbka miała zawsze jakiś ładny charakterystyczny zapach, jak w nowym samochodzie jakaś truskawka albo malina, zależne od gustu...
przyznaj się chciałeś ją podłączyć do sedesu i zrobić Tubę
Jeśli z niej śmierdzi to na pewno nie jest to zdrowe , ja bym wymienił trąbkę jeśli nie uda się nic z tym zrobić wedle wcześniejszych porad
To jest normalne, że jak się trąbki dłuższy czas nie płuka to z niej śmierdzi. Nie trzeba jej odrazu wymieniac tylko dobrze wypłukac, ale kolega ma kaprys i chce żeby z niej stale pachniało więc uruchomiłem fantazje i wymys liłem proste sposoby ale nie wiem czy skuteczne.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 11:02
Hehehe...prawda jest taka ze to powinno być swego rodzaju oczywistością...No ale zdarzają się przypadki...
Myślę że częste mycie trąbki, porządne wypłukanie itp. czynności powinny zapobiec takim sytuacjom. Co do oliwek zapachowych to mam do nich ograniczone zaufanie. Natomiast jeśli chodzi o dolewanie do oliwki perfum to sądzę że to zbyt karkołomne rozwiązanie.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum