Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Zabezpieczenie trąbki
blackmolo 

Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Bach 3C

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 04:10   Zabezpieczenie trąbki

Witam

Posiadam w domu trąbkę roy benson tr-10. Od dwóch lat nie gram na niej więc jakoś nie miałem powodu do niej zaglądać, ze 3 razy pożyczyłem koledze by grał nią na jakiś tam uroczystościach. Dziś z ciekawości zajrzałem do niej i trochę słabo mi się zrobiło przez tłoki, kiedyś srebrne dziś czarne, tak się zastanawiam w jaki sposób zabezpieczyć trąbkę przed takimi wypadkami. Na oliwić tłoki przed schowaniem jej czy też pozostawić suche, a co z resztą?

Pozdrawiam

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 09:00   

blackmolo, jeśli trąbka leży nie używana to nie ma się co dziwić, że są takie następstwa. Ale dlaczego zaraz czarne tłoki ??? Coś weszło w reakcję. Umyj je ciepłą wodą z rozpuszczonym szarym mydłem ale nie dopuść do zanurzenia filców nad tłokami - gdy się napiją wody to twardnieją i tracą swoje właściwości. Dobrze jest wtedy naoliwić i nasmarować instrument aby się nic nie zapiekło nie daj Boże bo będzie kolejny problem. Jeśli ma leżeć w szafie to może warto ją sprzedać komuś by służyła na co dzień ???

blackmolo 

Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Bach 3C

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 09:37   

Może z czarnym kolorem to trochę przesadziłem, ciemny zielony. Ten kolor bardziej pasuje do tłoków.
Trąbkę wyczyszczę, nasmaruję i naoliwię. Nad sprzedażą się jeszcze zastanowię, jakoś ciężko mi się z nią rozstać :(

Odpowiedz do tematu