Instrument/y: B&S Challenger I
Ustnik/i: Bach 1 1/2c
Wysłany: 2010-02-04, 20:59 Zaciśnięte gardło
Witam, mam pewien problem w grze, mianowicie wydaje mi się że mam zaciśnięte gradło podczas grania głośnych dźwięków, oraz wysokich rejestrów, czuje że dźwięk jakby wydobywał mi się wtedy z jamy ustnej, a nie z gardła, czy jest coś, aby temu zaradzić ?? spotkaliście się z tym ?
czuje że dźwięk jakby wydobywał mi się wtedy z jamy ustnej, a nie z gardła,
Dźwięk powinien wydobywać się z przepony, nie z gardła, więc chyba się pomyliłeś przy pisaniu Ja też mam taki problem, ale to jest kwestia świadomości, trzeba myśleć i przełamać tą blokadę w głowie
Wysłany: 2010-02-04, 23:12
A dzieje Ci się tak, bo przykładowo ostatnio dużo ćwiczyłeś lub mniej?
Czy to pierwszy raz w życiu coś takiego Ci się przytrafiło?
A może próbujesz na siłę grać wysokie dźwięki?
Aby temu zaradzić to proponowałbym Tobie jak najbardziej skupić się na technice odpowiedniego oddychania - a broń Boże żeby to nie było byle jak. Przed każdym graniem proponuję Ci porobić kilka ćwiczeń oddechowych na rozruszanie przepony i dopiero w dalszej kolejności grać na trąbce. Jak ćwiczysz dane frazy albo masz przerwę w utworze to pomyśl o oddechu. W tym czasie wyluzuj się, nabieraj spokojnie nosem powietrze aż poczujesz niebo odczekaj jeszcze z parę sekund i można jechać dalej. Może trochę w tym fantazji ale inaczej nie umiem tego wytłumaczyć. Najważniejsze by nie grać przesadnie (męcząco) na siłę, należy więc umieć w danej chwili zrezygnować oraz odpocząć.
Ćwiczenia oddechowe pewnie znasz?
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
rzeczywiście lektura dosyć obszerna można tym książkę napisać że też na to nie wpadłem
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
A dzieje Ci się tak, bo przykładowo ostatnio dużo ćwiczyłeś lub mniej?
Jak ćwiczysz dane frazy albo masz przerwę w utworze to pomyśl o oddechu. W tym czasie wyluzuj się, nabieraj spokojnie nosem powietrze aż poczujesz niebo odczekaj jeszcze z parę sekund i można jechać dalej.
Ćwiczenia oddechowe pewnie znasz?
Tak jest Niebo to jest to podczas grania musisz być jak w niebie i fizycznie i psychicznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum