SŁAWOMIR, przez przypadek ?? Wkleiłem link w ShoutBox właśnie z tym nagraniem całkiem niedawno ;D ale do rzeczy. To zadęcie chomikowe to nic innego jak oddech permanentny. Jak to nazwałeś - magazynujesz powietrze w policzkach i wciągasz policzki do środka wdmuchując tym samym powietrze w nich zgromadzone do trąbki przy jednoczesnym wdechu powietrza nosem. Trzeba wykonać to bardzo szybko i precyzyjnie gdyż w innym przypadku załamie lub przerwie się dźwięk. Tak najprościej wytłumaczyć tę technikę. Prosta nie jest ale bardzo efektowna i czasami się przydaje. Polecam posłuchać utworu Moto Perpetuo w wykonaniu Sergieja Nakariakova lub Wyntona Marsalisa http://www.youtube.com/watch?v=34jnYqxNJNU. Zastosowano tam technikę takiego oddechu w bardziej zaawansowanym utworze.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sro 30 Lis, 2011 21:39
To co pokazał Trombone Shorty to nic wielkiego. Pograł na permanentnym raptem półtorej minuty, trylując na jednej wysokości. Ja zagrałbym dłużej w podobny sposób. Nie chcę się tu przechwalać, tylko uświadomić, że oddech permanentny nie jest rzeczą niemożliwą. Jest do wyćwiczenia i wystarczy kilka razy popróbować, żeby zagrać w podobny sposób co Trombone Shorty. Natomiast wykorzystać oddech permanentny do takich utworów jak Moto Perpetuo (ciągła gra przez 4 minuty po całej skali) to już wirtuozeria i szybko czegoś takiego się nie nauczy. Ukłony dla Nakariakova i Marsalisa.
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Mały off-top - mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko - apropo Nakariakova: ogromnie polecam posłuchać utwór Introduction and Rondo capriccioso (oryg. for violin) - Camille Saint-Saens z płyty NO LIMIT. Kawał niezłej roboty - technika skrzypcowa przeniesiona na trąbkę
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum