Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Załoba
waglik 
Szalenie spokojny

Instrument/y: CONN 20B U.S.A.
Ustnik/i: 5C

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 18:17   Załoba

Witam jak w temacie ponieważ moja rodzina od strony taty należy do rodziny dla której muzyka to drugi człon nazwiska (tak się mówi). Nie ma w rodzinie chłopa który nie grał nigdy na czymś ale do rzeczy dziś był pogrzeb mojego kuzyna który zmarł w wieku 31 lat i mamy żałobę rodzinną ponieważ był młody, zostawił żone, 2 dzieci zadłużenia w banku a to tylko on utrzymywał rodzine. Ale do rzeczy słyszałem od wójków że Ci którzy jeszcze grają na czymś powinni przyozdobić swój sprzęt czarną wstążką ponieważ kuzyn był organistą, miał zespół i chodził po weselach więc to taki rodzaj współpracy z rodziną. Czy są jakieś sposoby przyozdobienia trąbki i czy w ogóle tak się robi. Nie wiem nic na ten temat bo wiadomo skąd mam to wiedzieć a jednak. Ale powiem wam jedno grał ktoś na trąbce "Cisze" ale szybko wydukał grał wolnym tempem ale zagrał tylko te najważniejsze momenty nie powtarzał nic. I mylił się... No na pewno nie był po PSM i dziwi mnie to bo ta firma pogrzebowa ma swojego własnego trębacza który gra tylko tą melodie nic więcej to ja na jego miejscu bym to grał profesjonalnie może i grał czysto ale mylił się co chwile... Stoimy przy grobie a wszyscy myśleli że to ja gram i mówią "Noo Damiana słychać" a ja stałem obok bo wszyscy z mojej rodziny wiedzą o tym że gram.

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 20:39   

Ja nie słyszałem o przyozdabianiu instrumentów , ale możesz sobie przewiązac czarną wstążke na roztrąbie. Przyjmij wyrazy współczucia z powodu śmierci kuzyna.

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 20:44   

ode mnie też.

no, o przyozdabianiu instrumentów to słyszałem, ale nie w tym temacie.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

malladyn 

Instrument/y: YAMAHA
Ustnik/i: Bach 1C

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 14 Paź, 2008 17:16   

Współczuje.... :(

Jak najbardziej dobry pomysł z ta wstążką ;)

waglik 
Szalenie spokojny

Instrument/y: CONN 20B U.S.A.
Ustnik/i: 5C

Wysłany: Wto 14 Paź, 2008 17:49   

No ukończył 1 stopień ale potrafił wszystko zrobić wszystko zagrać. Wspaniale grał ze słuchu pamiętam taką sytuacje na weselu na którym on grał z zespołem że była piosenka chyba Szarpany "Tańcz nie załuj podłogi itd." taki tekst ma i postanowił wprowadzić improwizacje którą nigdy wcześniej nie grał. Grał tą improwizacje wtedy co jest właśnie solówka na trąbke tylko nie taką tylko nieco inną ale bardzo fajną. I nigdy wcześniej tego nie ćwiczył. Uwierzcie mi, że pomylił się tylko raz bo było słychać "krzywą nute" a cała reszta była zagrana perfekcyjnie, idealnie dobrał nuty, tonacje no i kuzynka saksofonistka nie wiedziała co robić bo nigdy wcześniej tak nie grali no ale kuzyn który gra na basie jakoś tam ciągnął a perkusja grała takim rytmem jak trzeba. Mieli wspaniały zespół nie było soboty żeby siedzieli spokojnie w domu w każdą było wesele. No i ten kuzyn co zmarł stał na czele tego zespołu bo "miał gadane" i nawet jak ktoś coś głupiego powie obrócił to w dobry żart... Zespół ma istnieć nadal i mają znaleść nowego wodzireja ale to już nie będzie to samo. No ale cóż. trzeba żyć nadal a ludzi niezastąpionych nie ma tylko trudno jest ich znaleść...

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Sro 15 Paź, 2008 14:31   

Współczuje, no to miał pomysły ;] [*]

A co do przyozdabiania trąbki to wiem tyle że kiedyś widziałem takiego co miał czerwoną wstążkę na stroiku w trąbce :D

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Sro 15 Paź, 2008 15:32   

Myślę, że owinąć jakąś mała wstążką trąbkę koloru czarnego to dobry pomysł. I chyba nie ma znaczenia na którym elemencie trąbki ją umieścisz bo za dużego wyboru nie masz. Wstążka to tylko rzecz, najważniejsza jest pamięć poprzez którą ją wyrażasz.

Filip 

Instrument/y: Arnolds & Sons Mode TR-235S
Ustnik/i: arnolds&sons 7c

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 16:37   

Przyjmij ode mnie szczere wyrazy współczucia...

My często gdy gramy na pogrzebach bliskich orkiestrze zakładamy czarne wstążki (szerokość-ok.1cm) na suwaku od stroju (nie wiem jak się ta część trąbki profesjonalnie nazywa)

Odpowiedz do tematu