Instrument/y: Yamaha YTR-2355
Ustnik/i: Vincent Bach 5C
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 21:03 Zapis nutowy
Miałem ostatnio problem z jednym z elementów zapisu nutowego. Dwa dźwięki było ze sobą połączone łukiem jak w przypadku legato z drobną różnicą. Kreska łącząca dźwięki nie była ciągła a przerywana. Nie mam pojęcia co to może być bo nie pasuje mi to ani do legato ani do staccato ani do niczego innego. Możecie mnie oświecić co to jest?
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 23:58
A w jakim utworze to było?! W solowym ( kadencja? ) czy np w barokowym ( dopis autora ) ?
To bardzo ważne. Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Gramy nuty w taki sposob, aby mimo ze oddzielane językiem były jednym ciągiem, aby nie przerwać frazy.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 08:20
... chyba że były to dwa takie same dźwięki. Wtedy łuk oznacza zgoła coś innego.
Ja spotkałem się z takim zapisem - łuki przerywane i ew. niektóre nuty w nawiasach - zwłaszcza w utworach "wielozwrotkowych". Czasem tę nutę (łuk) się gra a czasem nie - w zależności od zwrotki.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 08:38
I wszystko jasne.
Tak jak pisałem, łuk gra się w zależności od zwrotki.
W pierwszej zwrotce masz WAM-NA a więc DWA dźwięki i łuku nie grasz (2 ósemki)
W drugiej - PNE a więc jeden dźwięk i łuk grasz (1 ćwierćnuta)
W trzeciej - CAJ-KA czyli dwa dźwięki i łuku nie grasz (2 ósemki)
Tak jak przypuszczałem, łuk nie jest legatem tylko przedłużeniem dźwięku. Inaczej ciężko by to było zapisać - chyba że dwie ósemki w zapisie podstawowym w jednym nawiasie i ćwiartka w drugim nawiasie, ale z takim zapisem się nie spotkałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum