.. jeśli ktoś od początku uczy sie dobrze, stara sie grać powietrzem to instrument sie rozegra tak jak trzeba.
No i właśnie...Teoretycznie każdy wie o co chodzi - trzeba grać powietrzem...Ale przecież bez powietrza po prostu nie da się grać wcale.
Więc może ktoś rozszerzy to pojęcie - co to znaczy poprawnie grać powietrzem, a kiedy można powiedzieć że ktoś nim nie gra (choć tak naprawdę używamy go zawsze do grania)?
Mam pytania....
1.Są w internecie jakieś pojęcia związane z trąbką np.zadęcie albo jakieś terminy muzyczne /?
2.Jak macie jakieś przewodniki wideo ciekawe to dajcie link {na temat trąbki}
3.Jak poprawnie wylać wodę z instrumentu
4.Czy przy oryginalnym ustniku dźwięk na trąbce będzie lepszy... Bo mam nie oryginalny a grając na starych ustnikach ze świdnika czy jakoś tak starej firmy trąbkowej gra się dużo lepiej.. Na luzie wychodzi mi na trąbce c3 i e3 to i tak dobrze..leciej się gra chyba....
5.Wszystkie ,,zawory'' w trąbce są do strojenia.. te rurki co się wysuwa..........
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 14:37
3. Ja wylewam tak. ;p naciskam 2 koreczki trąbka oczywiście musi być pochylana w dół i dmucham bez dźwięku przebierając tłokami.
4.
Cytat:
Czy przy oryginalnym ustniku dźwięk na trąbce będzie lepszy
niekoniecznie, ustnik, trąbka z tej samej firmy lepiej grają. Ustnik musi pasować to jest najważniejsze, z tego co wiem to Amati najlepszych ustników nie robi. jeżeli masz kasę to spróbuj Bach, Marcinkiewicz, Schilke, Yamaha. a jeżeli te stre ustniki "ze świdnika" (jak to nazwałeś) stroją, nie męczą ust to jasne że możesz grać.
Jest teoria że na płytszych, mniejszych ustnikach gra się lepiej górę, lepiej się piszczy, gorzej dół i barwa nie jest za ciekawa, a na głębokich ustnikach barwa jest głębsza, ładniejsza ale górę gra się ciężej, to było na forum wiele razy. Ja mam dosyć duży ustnik i C3 nie jest problemem
5. Do strojenia to raczej używa się największego krąglika (tzw. krąglik do strojenia) a tymi gdzie najczęściej masz uchwyty na palce czyli z 1 tłoka i z 3 tą są krągliki do dostrajania, jeżeli np. cis na twojej trąbce jest za wysokie to odpychasz palcem tyle ile potrzeba.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 21:22
co malutki ??
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: B&S 180s37
Ustnik/i: Vincent Bach 3c
Wysłany: Sro 10 Lut, 2010 20:41
A przeszkadza Ci ten katar w ogóle? Kiedy ja miałem całkiem mocny katar, i to przez parę tygodni, wcale mi to nie przeszkadzało w grze na trąbce, więc chyba tobie też nie powinien.
Mi nie przeszkadza, tylko muszę mamie wytłumaczyć, że nic mi się nie stanie od grania na trąbce i potrzebuje opinii osób postronnych i znających się na tym. Stąd moje pytanie.
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 14:36
serter napisał/a:
Czy dość częste katary, uniemożliwiają w zupełności grę na trąbce?
Według mnie pomaga w czasie kataru. Bo gra zwiększa oddychanie, a wiadomo jak sie ma katar to za lekko ze spokojnym dobrym oddechem nie jest. Tak więc zawsze coś pomoże. Graj ile wlezie
ale prosze tutaj jest. cała seria wydana przez amerykańską armie.
[ Dodano: 2010-02-16, 11:52 ]
xXPITBULLXx napisał/a:
Mam pytania....
1
5.Wszystkie ,,zawory'' w trąbce są do strojenia.. te rurki co się wysuwa..........
Wiec tak. Owszem wszystkie krągliki są do strojenia instrumentu. z tym wyjątkiem ze.
1) największy krąglik ( ten nazywany do stronienia - główny, służacy również do spuszczania wody z instrumentu ) służy do STROJENIA CAŁEGO INSTRUMENTU. innymi słowy, obnizą wysokość wszystkich dzwięków! ( wydobywanych i z wentylami, i bez )
2) pozostałe mogą służyć do wystrojenia dzwięków które gramy za pomocą wentyli, w praktyce używa sie tylko 3 krąglika do wystrojenia dzwięków cis 1 , d1 , czasem fis, oraz innych zastępczych dzwięków granych z użyciem 3 wentyla.
3) podobnie sprawa ma sie w pierwszym i drugim krągliku, gdy np ktoś ma za wysokie dzwięki h, fis, dis ( raczej rzadkość ) moze sobie dostroic je wysuwając 2 krąglik" na stałe" o jakiś dosłowny milimetr. osobiśćie nie spotkałem sie z tym jeszcze nigdy.
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Czw 18 Lut, 2010 17:06
wydaje mi sie, ze wystarczy bacznie obserwować, jezeli ktos za nic nie umie zrozumiec:) zawsze mozna poprosić kogoś, kto zna angielski zeby cos podpowiedział o czym mowią:)
Witam.
Mam zamiar zacząć grać, posiadam trąbkę POLMUZ jednak bez ustnika.
Będę go kupował w najbliższym czasie, jednak nie wiem o co chodzi w 'rozmiarach' ustnika.
Przykład:
Może mi ktoś wytłumaczyć:
1. Co oznaczają te 1C, 3C itp.
2. Czy do danej trąbki musi być odpowiedni ustnik czy może być obojętni - 1C lub 3C itp.
3. Czym się różnią potem takie ustniki?
Wysłany: Czw 18 Lut, 2010 18:46
WItaj,
1. Są to oznaczenia wielkości ustników. Im wyzsza cyfra tym mniejszy rozmiar ustnika i im mniejsza cyfra tym większy ustnik. Czyli ustnik np 3C jest większy od ustnika 7C. Myśle że na razie starczy na początek, z czasem dowiesz się wiecej.
2. Obojętny, najważniejsze aby tobie się wygodnie na nim grało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum