Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Zamknięty przez: Immortal4ever
Pon 30 Maj, 2011 20:13
Zastępcze palcowanie
Hunqer 

Instrument/y: Yamaha
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 20:37   Zastępcze palcowanie

Witam wszystkim. Otóż mam pytanie. Dowiedziałem się ostatnio że istnieją zamienne krycia palcowania w trąbce np. G można kryć 13, E zamiast 12 można 3, a także H zamiast 2 można 13. Czy ktoś posiada całą rozpiskę tych kryć? One się bardzo przydają przy szybszym graniu więc chętnie bym przyjął kilka takowych zamienników. Za wszelką pomoc będę wdzięczny i z góry dziękuję.

matikopl 

Instrument/y: Kuhnl & Hoyer - TOPLINE LEAD, Amati
Ustnik/i: Denis Wick 3c, K&H 3c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:00   

jeszcze A zamiast 12 można kryć 3

matikopl

matikopl 

Instrument/y: Kuhnl & Hoyer - TOPLINE LEAD, Amati
Ustnik/i: Denis Wick 3c, K&H 3c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:03   

Wszystkie które kryje się 12 można grać 3
ale G powinno się grać pusto ( przynajmniej wg. mnie ) 13 trzeba inaczej dmuchnąć a poza tym dźwięk jest niezbyt czysty :)

matikopl

Hunqer 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:05   

To były przykładowe, które znam. Wiem że się pusto kryje. Tylko chodzi mi o inne prócz zamiany 12 na 3. Szukałem trochę ale nie znalazłem za dużo. Więc jak ktoś może podać rozpiskę, to będę wdzięczny.

Camillus 

Instrument/y: Schagerl Apollo, Flugelhorn no name
Ustnik/i: Laskey 70C, Schilke 15B gold, Schilke 14F4

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:09   

A do tego co napisałeś, to można jeszcze c2 zagrać 23, h1 13, b1 123, dis2 23, d2 13, cis2 123, e2 12, fis2 123 (dalej już jak w oktawie niżej). Powyżej b2 można zagrać każdy dźwięk na pustych. Może któreś pominąłem. Można sobie to łatwo policzyć.
Wiesz, że 1 wentyl obniża o cały ton, 2 o pół, 3 o półtora. Także można w ten sposób sobie poodnajdywać zastępcze palcówki.
Myślę, że mnie zrozumiałeś ;)
Pozdro ;)

Hunqer 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:12   

O taką odpowiedź mi mniej więcej chodziło. Z tymi tonami to trzeba się pobawić. Więc dzięki. Lecz jeżeli ktoś ma całą rozpiskę to zawsze przyjmę. :D

Camillus 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:15   

Proszę ;)
Troszkę wystarczyło poszperać po forum ;)
http://imageshack.us/phot...0922082154.png/

Hunqer 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:16   

I znów mi pomogłeś. Dzięki wielkie.

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:17   

Ooo :shock: widze Kolega z Kujaw i Pomorza ;) Skąd jesteś?

Camillus 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:17   

Nie ma sprawy ;) Lecz z tego co mi wiadomo, to jak już się przydaje to najczęściej wentyl 3 ;)

Chłopaki - takie rzeczy to załatwiajcie na privie ;) Bo dostaniecie ochrzankę od moderatorów :)

Łosiu 

Instrument/y: Schagerl 1000L, B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz 300

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:21   

Z tego co wiem, to wszystkie dźwięki, które kryje się 1,2 (e,a,cis 2, e2, a2, cis3...) możesz kryć 3 wentylem, podałem również e2, bo choć można nie kryć i grać na czysto, to widziałem kiedyś w jakichś ćwiczeniach, ale nie pamiętam co to był za nuty. a2 możesz grać również na pusto, to wykorzystują sygnaliści na plessach, które wentyli nie mają. Można kryć też 1 3 dźwięki g,h itd. ale nie wiem czy to przyspiesza, a raczej opóźnia grę, łatwiej jest nic nie wciskać, niż dodać 1 i 3 palec, chyba, że wcześniej mamy dźwięk, który musimy albo możemy tak pokryć. Dodatkowo możesz zawsze sam spróbować znaleźć inne krycia od tych standardowych :)

Hunqer 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:21   

Mi te palcowania przydadzą się szybkiego grania, bo czasem ciężko jest z 12 na 13 przeskakiwać. Więc szukałem właśnie tego co kolega wyżej mi podał w wczesniejszych postach. A temat do zamknięcia.

Camillus 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:25   

Jednak mimo wszystko radziłbym Ci uczyć się standardowego palcowania. Jeżeli zaczniesz zamiast 12 kryć 3-cim to będzie stroił niżej. Takie coś stosuje się przy naprawdę szybkich partiach i przeskokach. Nie polecałbym Ci omijania lub ułatwiania technicznych aspektów nauki ;) To co wyćwiczysz i się nauczysz - jest Twoje ;) Polecam szkołę Clarke'a.

Hunqer 

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 21:28   

Na normalnych umiem. Ale czasem przyda się coś ułatwić. Ja jestem leworęczny a wentyle wciska się prawą ręką. Dlatego czasem po prostu muszę sobie ułatwić bo bym nie wyrobił. Ale zazwyczaj gram zwyczajnymi.

Grzegorz 

Instrument/y: Amati ATR 331 , KUHNL & HOYER- TOPLINE
Ustnik/i: Vincent Bach 5B

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 22:56   

Nieprawdą jest , że 12 lub 3 będą inaczej stroić. Suma długości rurek 1+2 daje dokladnie długośc rurki 3 wentyla i gra się to na tym samym alikwocie. Inaczej stroić może g pusto i 13. Należy stosować zastępcze palcówki bo często łatwiej jest zagrać.
Z zastępczymi palcówkami mozna samemu pokombinować. 1 obniża o ton, drugi o poł tonu trzeci o 1.5 tonu. Długości rurek się sumują i obniżają kolejne alikwoty.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 23:27   

Z zastępczym palcowaniem bywa tak, że dźwięki nie stroją. Jeśli gramy standardowo klasycznym palcowaniem - tak to nazwijmy - to wdmuchiwane przez nas dźwięki na chwytach zastępczych nie będą stroiły idealnie. Można to sprawdzić grając alikwoty na przedęciach (wtedy gramy zastępczym palcowaniem artykulacją legato) przy włączonym tuner'ze. Zgodzę się z tym, że palcowanie zastępcze pomaga czasem przy szybszych przebiegach gdzie strojność dźwięku, który trwa raptem ułamek sekundy, nie drażni ucha słuchacza, a jest wygodniejsze dla grającego. Nie mniej ja jestem zdania, że najlepiej nauczyć się porządnie klasycznym palcowaniem, a w ramach rozwoju i praktyki zastępcze palcowanie niech będzie alternatywą. Takie rozwiązanie daje satysfakcję grającemu i większą pewność siebie.
Z praktyki wiem, że zastępcze palcowanie bardzo często przydaje się przy graniu legato. Dodatkowo grając wprawki Clarke'a ćwiczę je raz klasycznym, raz zastępczym palcowaniem w ramach urozmaicenia. Zainteresowanym polecam jak najbardziej.

Hunqer 

Wysłany: Sob 28 Maj, 2011 14:06   

To niestrojenie można zawsze wyregulować, kiedy ćwiczymy. Jeżeli chcemy to wszystko damy radę.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Sob 28 Maj, 2011 14:29   

Palcowanie zastępcze przydaje się w trzech sytuacjach:
1. Jako ułatwienie przy graniu niektórych pasaży, które są niewygodne do grania standardowymi chwytami.
2. Przy graniu niektórych tryli (np. G na A(łatwiej zagrać 3 niż 12, podobnie D(13) na E(3 zamiast 12)
3. Do poprawy intonacji niektórych dźwięków, przykładowo: a2 grane 12 bywa często za wysoko dlatego można grać 3, w niektórych trąbkach e2 jest za niskie, więc można próbować 12, albo 3. Na trąbce in C es2 zazwyczaj gra się 23, bo samym 2 jest dużo za niskie.

Zastępcze palcowanie jest stosowane ale trzeba to robić bardzo świadomie i wiedzieć dlaczego zmienia się chwyt, mieć konkretny powód. Jestem zwolennikiem aby starać się grać wszystko standardowymi chwytami, a dopiero w ostateczności je zmieniać. Generalnie nawet jakieś trudne miejsca najpierw ćwiczę standardowo i staram się rozruszać palce na tyle, żeby wychodziło.

dr.marcin1 

Instrument/y: Andreas Eastman ETR-520G
Ustnik/i: Monette BL4S6 XLT

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011 08:35   

Zastępcze palcowanie ma także wpływ na płynność,miękkość grania przebiegów legato.

Hunqer 

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011 19:11   

Odpowiedź już uzyskałem. Czy temat nie powinien być już off?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi