Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Zęby, a granie
marynarz125 

Instrument/y: YAMAHA YTR43356
Wysłany: Pon 30 Lis, 2009 11:17   Zęby, a granie

Nie wiem, czy był juz kiedyś taki temat, ale ja nie znalazłem, a to jest dla mnie poważny problem

Kiedy zaczynałem grać na trąbce ( rogu mysliwskim) to mój pierwzy nauczyciel (sąsiad) mówił, e jak chcę grać wyższy dźwięk, to wystarczy mocniej przycisnąć utnik do ust i już. Teraz mam problem, bo ciężko mi jest to wyeliminować( może, że pracuję nad tym), ale skutkiem tego jest problem łamiących się jedynek, mam popękane koronki w przednich zębach, i nie wiem co z tym robić. Może jest jakaś specjalna pasta która zapobiegnie łamaniu się zębów, czy jakiś inny środek

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009 11:19   

na połamane zęby to raczej polecił bym wizyte u dentysty.

marynarz125 

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009 12:02   

no tak, ale nie sa aż w takim złym stanie, szukalem raczej czegoś, co zapobiegnie dalszemu łamaniu

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009 12:48   

Wątpię by na forum znalazł się jakiś stomatolog. Z takimi sprawami lepiej pójść do specjalisty niż jeżeli miałby ktoś z forum w sposób laicki doradzać. Pozdro :)

malladyn 

Instrument/y: YAMAHA
Ustnik/i: Bach 1C

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 18:18   

Może nie na temat ale... Mój znajomy zaczynał grać w jakieś strażackiej orkiestrze i co za tym idzie złe nawyki i co najgorsze bardzo słabej jakości sprzęt oraz ustnik. Ten ustnik był tak stary popękany na rąncie, że podczas grania opiłki żelaza wbijały mu się w wargi. Pewnego razu któs go uderzył podczas grania tak, że te opiłki dość konkretnie mu się wbiły... Do tej pory czuje je pod ustnikiem i na codzień.. Masakra. Nie pozwala mu to duśić ;)
Pzdr

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 10:13   

Radzę ci taki a nie inny przypadek leć do dentysty bo bez zębów to dużo nie zagrasz to podstawa :trumpet:

:)

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 10:31   

marynarz125, od grania na trąbce łamią ci się jedynki. Dobrze rozumiem ?

marynarz125 

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 11:31   

tak dobrze
krusza mi się koronki ( dentystka mówiła, że za parę lat będe musiał wstawić sobie sztuczne koronki) dlatego piszę tutaj czy cos mozna z tym zrobić, żeby temu zapobiec

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 11:57   

hmm... zabardzo nie rozumiem, jak takie zjawisko może mieć miejsce, dlatego, że: Ty dociskasz ustnik do warg, a one jak przyciskane są do zębów, to raczej stanowią taką poduszkę dla ustnika, a nie są jakimś urządzeniem do kruszenia zębów. Choć mogę się mylić, nie znam się na stomatologii, a takiego problemu nie mam.
Mojemu koledze jak się kruszyły zęby, to dętystka powiedziała, że ma dużą pruchnicę i one są tak delikatne, że mocniej udeżyć i one wylatują.

eliasztp 
jazz trumpet

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 12:25   

marynarz125, wydaje mi się, że to nie od trąbki. Ja jak za mocno przyciskałem to jedynki lekko mi się ruszały, ale nie kruszyły. Ewentualnie miałem lekko porozcinane usta wewnątrz od zębów ( mam tak z dolną wargą, gdyż mam strasznie ostre zęby na dole i myślę, żeby stomatolog lekko mi je spiłował, jakoś zaokrąglił )

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 12:27   

to nie prawdopodobne ... Hmm może od czegoś innego.Albo dostajesz ustnikiem w zęby hehe

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 12:53   

Jak nie walniesz się ustnikiem to nie ma mocy by od grania Ci zęby się kruszyły. Przyczyna musi leżeć gdzie indziej. Ale spokojnie dobry stomatolog powinien coś zaradzić. Sam mam (miałem) słabe zęby... Kilka wizyt i po kłopocie ale nie ukrywam że się nachodziłem zanim znalazłem tego dobrego stomatologa. Tak więc myślę że nie ma co się bawić tylko szukać kogoś kto Ci te zęby doprowadzi do ładu i składu...

eliasztp 
jazz trumpet

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 15:11   

Albo robi ci się tak od uderzania języka podczas gry... Może tutaj jest coś nie tak...

Jiggah 
nie mam tytułu

Instrument/y: Bach Strad ''43
Ustnik/i: Bach 1-1/2C

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 19:20   

Zęby są przekleństwem wszystkich trębaczy, wcześniej czy później.
jezeli ktokolwiek sądzi że nie ma problemu z zębami i może nie myśleć o tym, oby miał racje.
stała opieka dentystyczna pozwoli skupić się na graniu. nie pojawi się sytuacja w której grasz solo i łamie Ci się ząb.
trzeba pamiętać że grając masz kawał drżącej blachy opartej o zęby, ktore ściśle do siebie przylegaja. zaniedbanie durnego mycia zębów może być dużym utrudnieniem w momencie kiedy grasz te 15-20 lat.
polecam KAŻDEMU, (nie ważne czy napisałem poprawnie czy nie/czy wszyscy się z tym zgadzają czy nikt) stałą opiekę dentystyczną. zamiast 20 piw/mies, 1 wizyta i z głowy.

Bless

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 19:53   

Ja tam wolę te 20 piw i iść do dentysty niż palić przykładowo papierochy :) hehe
Ja uważam moje uzębienie za twardsze odkąd zacząłem grać na trąbce. Kiedyś moje zęby były jakieś takie chwiejne a teraz siedzą jak stal :trumpet: Z tym myciem zębów jest to najnormalniejsza sprawa i biada temu który tego nie robi.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 20:21   

Szczerze mówiąc nie mam nic przeciwko wizytom u dentysty. Czasami się przydają. Codzienne mycie zębów też należy traktować jako coś oczywistego, palenie jako coś niekoniecznie dobrego a 20 piw jako podstawowe wyposażenie lodówki. I jak to ma się do gry? Każdy już sobie dopowiada.

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010 15:56   

Potwierdzam z własnego niewielkiego doświadczenia, że drgania ustnika mają wpływ na uzębienie. W moim wypadku - pozytywne. Na samym początku mojej przygody z trąbką, po jakichś 2-ch tygodniach ćwiczenia, z dolnych jedynek zszedł mi nagle cały kamień nazębny :mrgreen:
Czekam na ciąg dalszy :trumpet:

Kamilek 
Uczeń

Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Schagerl 1 1/2 C

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 20:51   

A ja centralnie mam ustnik odbity w zębach takie wgłębienie jak ustnik.
Niestety uczyłem się grać w orkiestrze, złe zadęcie i w ogóle , musiałem wszystko na nowo...

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 22:28   

Ja mam znów taki problem, że ciężko mi równo ustawić sobie ustnik w ustach, bo mam krzywe jedynki i zgryz ; <
Mam właśnie zamiar zainwestować w aparat ortodontyczny, ale boję się, że będzie mi się strasznie grało i nie będę mógł się długo przyzwyczaić, a przy mojej wadzie to noszenie na min. 2 lata.

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

Kamilek 
Uczeń

Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Schagerl 1 1/2 C

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 22:56   

Mój kolega miał taką gumową błonę na aparat żeby mógł grać . ; D

Odpowiedz do tematu