Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Zgranie
bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009 13:10   Zgranie

Hej ! Niestety przegrałem się w długi weekend, granie było koniecznością. Zawsze uważałem na to, aby kontrolować stan, ale teraz nie miałem takiej możliwości. W pon na luzie na samym ustniku i we wtorek aby odpocząć. W środę znowu musiałem się wysilić i siadłem po 30 minutach. Pytanie czy lepiej oszczędzić się przez jakiś czas na ustniku czy odłożyć granie w ogóle w celu regeneracji. Nigdy nie miałem takiej sytuacji dlatego pytam...

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009 14:51   

Może przez jeden dzień odpocznij wogule a potem przez następnych kilka pograj tylko delikatnie bez wysiłku.

bene 
las vegas parano

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009 15:34   

ok czyli w ogóle odstawić, to trochę kłopotliwe, ale na weekend postaram się odstawić wyczynowe granie...

Tomaso 

Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009 16:56   

Jeden dzień możesz odpuścić - nic wielkiego się nie stanie. Ale dłuższej przerwy bym nie polecał. Potem na zmęczone wargi może się nałożyć brak ćwiczenia i może się z tego zrobić poważny kłopot!
Raczej proponuję poćwiczyć z większymi przerwami niż zazwyczaj to robisz - np. 30 sek grania - 50 odpoczynku.
W zależności od czasu, którym dysponujesz proponuję też krótsze bloki ćwiczeniowe niż zazwyczaj, np. po 10-15 minut i 15-20 min przerwy.
Staraj się grać delikatniej niż zazwyczaj - do mf w zupełności wystarczy ( tak na 50-60 % możliwości).
No i zwróć wyjątkowo uwagę na oddech - żebyś dodatkowo nie przemęczał ust.
Z ustnikiem szczególnie uważaj, ponieważ męczy wargi bardziej niż zwykłe granie!!
No i oczywiście nie ładuj za bardzo po górze ;)

bene 
las vegas parano

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009 20:19   

Tomaso napisał/a:
Jeden dzień możesz odpuścić - nic wielkiego się nie stanie. Ale dłuższej przerwy bym nie polecał. Potem na zmęczone wargi może się nałożyć brak ćwiczenia i może się z tego zrobić poważny kłopot!
Raczej proponuję poćwiczyć z większymi przerwami niż zazwyczaj to robisz - np. 30 sek grania - 50 odpoczynku.
W zależności od czasu, którym dysponujesz proponuję też krótsze bloki ćwiczeniowe niż zazwyczaj, np. po 10-15 minut i 15-20 min przerwy.
Staraj się grać delikatniej niż zazwyczaj - do mf w zupełności wystarczy ( tak na 50-60 % możliwości).
No i zwróć wyjątkowo uwagę na oddech - żebyś dodatkowo nie przemęczał ust.
Z ustnikiem szczególnie uważaj, ponieważ męczy wargi bardziej niż zwykłe granie!!
No i oczywiście nie ładuj za bardzo po górze ;)

Dzięki!!!
Tak generalnie to zastosowałem "to" intuicyjnie, ale dziękuję za uwagę o ustniku, rzeczywiście nie zwróciłem na to uwagi! Dziś już grałem powiedzmy swobodnie, ale uwagi przydadzą na przyszłość. Chciałem się upewnić czy dobrze robię i nie pogłębiam stanu zapaści...
dziękuję!!!!!

Odpowiedz do tematu