Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 22:56
Taki spirometr można odwrócić do góry nogami i wtedy kulka się podnosi przy nabieraniu powietrza, wtedy ten element można dopracować, bo nabierasz wolniej powietrze i wtedy jest luźniej, tak na prawdę to to jest prawie to samo co ćwiczenie z rurką, polecane wyżej, chociaż ja uważam, że lepiej na początku zacząć od rurek o mniejszej średnicy, czyli np. oddychać przez ustnik(ale od drugiej strony, tzn, tą szyjkę ułożyć na języku), albo przez rurkę ustnikową(czyli wyjąć krąglik do strojenia i ustnik). Chodzi o to, żeby poczuć jak to powietrze leci, wyczuć czy gardło stawia opór. Moim zdaniem jak się weźmie luźny wdech to łatwiej wtedy zrobić luźny wydech.
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 23:10
Ale wiesz, im masz większą średnicę tym powietrze wchodzi "łatwiej" i nie czujesz oporu = nie napinasz mięśni. Chociaż oddychanie przez ustnik ma swój wielki plus. Po jakimś czasie uczysz sie jak i ile dmuchać! bo średnica ustnika ma swoj optymalny przepływ powietrza. ( nie dmuchniesz go wiecej bo sie nie zmiescie w dziurce ustnika ) czyli mądrymi słowy mówiąc OPTYMALIZUJE ilość i ciśnienie podanego powietrza.
czyli masz na razie 2 darmowe spirometry:
a) ustik
b) rurka po tabletkach rozpuszczalnych ( wapno itd )
Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 23:28
Masz rację, na większej średnicy powietrze wchodzi łatwiej, jednak oddychając przez mniejszą rurkę można powietrze brać wolniej i lepiej je ułożyć w płucach. Dzięki czemu w większym stopniu wykorzystamy pojemność naszych płuc. Potem warto przechodzić na coraz większą rurkę, żeby nauczyć się brać powietrze szybciej i luźniej dalej wykorzystując jak najwięcej pojemności.
Wysłany: Pon 20 Kwi, 2009 09:51
No cóż, jest takie ćwiczenie, w którym przez rurkę do napojów trzeba nadmuchać balon. Podobno wzmacnia to mięśnie międzyżebrowe odpowiedzialne za pracę płuc dzięki czemu pomaga wytworzyć większe ciśnienie powietrza. Ćwiczyłem tak przez jakiś czas ale nic mi to nie dało, to jest raczej przeznaczone dla ludzi grających na klarnecie czy oboju, bo tam ciśnienie musi być większe niż na trąbce.
Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14
Wysłany: Pon 20 Kwi, 2009 09:53
Ja również polecam "rurkę ustnikową" - spróbuj wypuszczać powietrze długo - kilka razy a kilka szybko. Pilnuj, żebyś dmuchał swobodnie i nie napinał gardła. No powietrze wdychasz również przez rurkę - przeczyść ją od środka, żeby nie było niemiłych niespodzianek
Mam jeszcze kilka pytań co do sposobu w jaki sposób ćwiczysz:
Co ćwiczysz i w jaki sposób? Masz jakiś blok ćwiczeniowy, który grasz codziennie?
Robisz przerwy pomiędzy ćwiczeniami?
Robisz jakieś ćwiczenia izometryczne?
No i najważniejsze - co Ci powiedział Twój nauczyciel?
_________________ And a new day will dawn For those who stand long...
dziękuję wszystkim za rady i propozycje ćwiczeń od kilku dni robię te ćwiczenia i gra mi się coraz lepiej:) tzn wyżej gra mi się dużo luźniej niż kilka dni temu będę ćwiczył te ćwiczenia codziennie po kilka razy i zobaczymy efekty za jakiś czas napiszę co i jak:) wszystkim bardzo dziękuję za pomocne rady:)
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Pon 20 Kwi, 2009 20:22
z drugiej strony - regularnie czyść trąbkę. może tak być, że źle Ci się gra, bo instrument jest zapchany. sam tak kiedyś miałem.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum