Wysłany: Pon 07 Gru, 2009 10:30 Znane i mniej znane trębaczki
Witam,
Poszukuję informacji na temat trębaczek w Polsce i za granicą, które działają artystycznie.
Jest to mi koniecznie potrzebne, gdyż planyję pisać pracę magisterską o dysproporcjach między kobietami a mężczyznami w grze na tym instrumencie. Znam kilka nazwisk trębaczek, ale może ktos mi jeszcze coś podpowie. Było by mi miło, jeżeli ktoś mógłby też mi podać trębaczki grające w filharmoniach, operach i teatrach muzycznych w Polsce, lub uczące w szkołach. Będę ogromnie wdzięczna.
Znam, ale dzięki. O Justynie Maliszowskiej też już słyszałam - jest jedyną trębaczką będącą w stałym składzie filharmonii w Polsce. Sprawdziłam składy orkiestr 26 filharmonii. Podobno jest jakaś trębaczka w Warszawie, tylko nie wiem w jakiej orkiestrze, na pewno nie narodowej:)
Kiedyś słyszałem o takiej pani na którą mówiono Kobieta Miles Davis ? Słyszał ktoś ? Parę lat temu koncertowała w Polsce...
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 23:58
Netka_tr napisał/a:
Znam, ale dzięki. O Justynie Maliszowskiej też już słyszałam - jest jedyną trębaczką będącą w stałym składzie filharmonii w Polsce. Sprawdziłam składy orkiestr 26 filharmonii. Podobno jest jakaś trębaczka w Warszawie, tylko nie wiem w jakiej orkiestrze, na pewno nie narodowej:)
Może Ci chodzi o Dorotę Cholewę ?:) Ale to studentka.
ależ oczywiście, że jest jeszcze jedna trębaczka - i to świetna! Małgorzata Dzikowska jest pierwszą trębaczką Teatru Wielkiego -Opery Narodowej w Warszawie
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 10:52
a ja znam jeszcze panią Magdalenę Łapińską. Uczy w PSM II stopnia w Krakowie na ul. Basztowa 9.
http://www.psmiist.zelenski.krakow.pl
Mozesz o niej przeczytać.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum