Instrument/y: saksofon,akordeon,trąbka
Wysłany: Czw 24 Cze, 2010 22:30
Czytam Wasze opinie,przemyślenia,treści,w których aż kipi od nazwisk znanych muzyków.Kto zna ich więcej,kto popisze się bogatszą biblioteką,w której utwory wykonywane są przez .....No właśnie.Nie ważne co gra,ważne,kto gra,a produkt sam się obroni.Większy stopień trudności,prezentowanych utworów,oznacza,lepszego wykonawcę,bez zagłębiania się w znaczenie słowa-lepszy,bo po co? Schematyzm,szufladkowanie,wyszukany styl,to tematy odciągające nas od znaczenia i przeznaczenia słów-muzyka,melodia,przeżycie,piękno,współgranie z ludzkimi odczuciami i przeżyciami.Znawca a odbiorca muzyki,dwa różne gatunki.Ten pierwszy,nie posiada smaku,tylko zmysł klasyfikacji,drugi zawsze będzie odczuwał i poznawał,nic więcej.Konserwatorium powinno wzbogacić się o jeszcze jeden dodatkowy przedmiot,do którego braku,właśnie się odniosłem. Henry.
henry, taki jest temat postu więc nie rozumiem dlaczego wysnuwasz akurat tutaj takie wnioski. Chodzi o znanych trębaczy więc o tym się pisze. Nawet jeśli ktoś zna chociaż z nazwiska takiego muzyka i chce się pochwalić to tym bardziej niech pisze. Bez urazy. Weź też pod uwagę iż osoby korzystające z forum są w różnym wieku stąd poczucie piękna oraz estetyka sama w sobie ma tutaj - jak najbardziej zrozumiale - różne oblicza. I niech każdy je wyraża jak chce.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: saksofon,akordeon,trąbka
Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 11:57
W zasadzie,masz rację.Sądziłem że okazując swoją wiedzę na temat znanych i cenionych muzyków,oprócz wymienianego nazwiska,czy dat związanych z okresem ich twórczości,spotkam się z opisem stylu preferowanego przez wykonawcę.Każde prywatne odniesienie się do powiązania osoby wykonawcy z Jego muzycznym stylem,wzbogaci moją wiedzę na temat genezy muzycznego produktu.Czy wielka osobowość muzyczna "uprawia: pewien styl,bo spotkał się z nim wcześniej i chce go wzbogacić swoimi dokonaniami,czy nade wszystko hołdował konieczności "wypowiedzenia się" poprzez muzykę,używając swego bogatego wnętrza i mistrzowskiej techniki instrumentalnej,bez respektu czy zbędnych porównań do innych,godnych uwagi ze względu na swoją technikę gry-instrumentalistów.Większość wiąże produkt z wykonawcą,i uzasadnień ku temu są dziesiątki.Myślę że są wykonawcy,którzy,tworzą po to by ich "produkt" nie trafiał zbyt łatwo do odbiorcy,po to by "zmuszał do chęci zrozumienia".A co z utworami bywa że bardzo ciekawymi ze względu na połączenie koniecznej techniki gry z linią melodyczną,których autor nie jest znany? Unikam automatycznego kojarzenia znanego muzyka z wysoką oceną Jego wykonawstwa.Autor utworu muzycznego chce coś powiedzieć odbiorcy,przekazać,muzyk-wykonawca,stara się Go zrozumieć i chcą nie chcąc kładzie na szalę swoją osobowość.To powiązanie jest fascynujące.Odnosząc się do poprzednich treści forumowiczów,to zbyt pobieżnie przeczytałem Ich teksty.Jeżeli oczekuję tego co chcę oczekiwać,powinienem okazać więcej rozwagi z każdą oceną.Jeszcze raz przepraszam.Henry.
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 23:00
WItam,
Na tym forum padło nazwisko Cecocho. Jest prof. z AM w Wrocku. Ktoś określił jako bardzo precyzyjna artykulacja, czy orpócz Ave maria Cacciniego macie jakieś inne utworki w jego wykonaniu, abym mógł sobie go posłuchać?? Z góry wielkie i serdecznie dzięki.
Pozdro
Ja ostatnio odkryłem pana o nazwisku Henry "Red" Allen. W sumie to jest wielu wybitnych, a słucha się ich w zależności od nastroju http://www.youtube.com/wa...feature=related
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sro 06 Paź, 2010 21:16
Padło tu wcześniej nazwisko Maciej Fortuna. Potwierdzam to co Damian napisał. To świetny trębacz jazzowy. Dźwięk ma niesamowity. A ciekawostką jest to, że jest zarejestrowany na naszym forum http://www.trumpeters.pl/profiles/2834.htm
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
NO racja racja Immortal4ever, w dziedzinie jazzu byłby niezastąpionym doradcą Pewnie niewielu wie, że od tego roku akademickiego wykłada trąbkę na wydziale instrumentalnym - specjalność jazz w Akademii Muzycznej im . I. J. Paderewskiego w Poznaniu
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: 2xGetzen, Conn, Kanstul, Stomvi...
Ustnik/i: mam troche tego żelastwa ;)
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 19:34
Michał Koniarski napisał/a:
Padło tu wcześniej nazwisko Maciej Fortuna. Potwierdzam to co Damian napisał. To świetny trębacz jazzowy. Dźwięk ma niesamowity. A ciekawostką jest to, że jest zarejestrowany na naszym forum http://www.trumpeters.pl/profiles/2834.htm
Damian Ruskowiak napisał/a:
NO racja racja Immortal4ever, w dziedzinie jazzu byłby niezastąpionym doradcą Pewnie niewielu wie, że od tego roku akademickiego wykłada trąbkę na wydziale instrumentalnym - specjalność jazz w Akademii Muzycznej im . I. J. Paderewskiego w Poznaniu
A pomyslec ze z Maciejem jeszcze nie tak w koncu dawno bo szkole sredniej bylem w jednej klasie i nieraz siedzielismy razem w lawce Pozniej "nasze drogi" sie rozeszly, ja wybralem klasyke, Maciej rozrywke Na szczescie nie urwal sie kontakt i nieraz popykamy sobie czasem w bandzie...
Moi drodzy , potrzebuję by ktoś mi napisał , którzy trębacze z tego stosu , graja muzykę typu CHRISA BOTTI ! Muzykę spokojną , czasami melancholijną , kto zna Chrisa Botti będzie wiedział o co pytam , z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam !
_________________ Rób w życiu to co lubisz , a nie to co musisz
Jeżeli pomogłem kliknij "pomógł" c(:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum