Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Znowu ten ustnik... :(
zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009 09:54   

Tabele pomogły, ale potrzebuje też waszych życiowych rad. i mam jeszcze jedno pytanie:
Jaki jest stosunek Bacha 1/2C do 1D ??

Pozdrawiam.

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Pablo 

Instrument/y: kornet Olds Ambassador trąbka Olds Ambassador
Ustnik/i: Dennis Wick 2B, Bach 1 CW

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 19:58   

Ja tam się nie znam, ale mój nauczyciel (konkretny jazzman) mówił mi, że rozmiar(średnicę) ustnika dobiera się indywidualnie do ust i to jest stałe. Masz duże usta, kupujesz duży ustnik itd. - trzeba znaleźć rozmiar na jakim gra ci się najbardziej naturalnie. Natomiast głębokość, rodzaj rantu itd. można zmieniać. Ale średnicę wybiera się raz na zawsze, tak zrozumiałem. W moim przypadku stwierdził, że mam duże usta już na pierwszej czy drugiej lekcji, zanim jeszcze miałem trąbkę w ręku - 1 1/2 Bacha bylo za małe, więc kupiłem pozniej odpowiedni ustnik, akurat Wicka, bo ponoć jest łatwiejszy dla początkujących.
Patrzę teraz, że masz 13 lat, więc może problem jest taki, że jeszcze rośniesz i rozmiar ustnika też będzie ci się zmieniał?

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 22:02   

ja od początku gram na tym samym ustniku. zaczynałem mając lat 12. więc to się raczej nie zmienia, i rant wybiera się rzeczywiście raczej na stałe. można kombinować z głębokością kielicha.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009 06:19   

no i właśnie szukam :D

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Odpowiedz do tematu