Wysłany: Pon 11 Maj, 2009 15:12 Znowu ten ustnik... :(
Witam. Ostatnio miałem temat o ustniku BACH 1 1/2C, gram na nim już jakiś 1 miesiąc (może trochę krócej) Czuje że moja kondycja się pogorszyła i skala tez nieco się zmniejszyła wcześniej grałem na Yamaha 11B4, bach jest dużo większy i zastanawiam się nad kupnem (wypróbowaniem) mniejszego ustnika od 11b4. Bardzo proszę jakieś rady. . Myślałem nad jakąś YAMAHĄ serii GP co wy na to --> ?? Pozdrawiam
PS: szukanie odpowiedniego ustnika to naprawdę najgorsza rzecz związana z trąbką
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
gralem kiedys na odpowiedniku bacha 1 1/2c , efekty nie byly jakies super wiec zamienilem na odpowiednik bacha 3c kondycja owszem jednak skala nie taka, zamienilem teraz na holtona 58 - ustnik mniejszy od 3c, zlocony w srodku, wiec moze warto abys zastanowil sie nad ymaha gp.
Wysłany: Pon 11 Maj, 2009 19:02
A można wiedzieć gdzie kupiłeś tego holtona albo mógłbyś wstawić zdjęcie bo nie umiem się na necie doszukać ??
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 11 Maj, 2009 19:27
Na większym trzeba się po prostu nauczyć grać. Jeśli będziesz na takim ustniku grał bez powietrza to nie będziesz miał góry i kondycji. Dmuchaj śmiało i powinno być dobrze.
proponuje coś z schilke, mają ładniejsze brzmienie od yamahy, szczególnie seria symphony - jest w cenie GP ala moim zdaniem schilke to lepszy wydatek (grałem na obydwu)
_________________ "Wcześniej, wcale nie znaczy lepiej...
Życie prowadzi do celu meandrami"
Wysłany: Pon 11 Maj, 2009 21:32
Grałem już na ustniku SCHILKE, nie spasował mi (nie wiem jak ta seria symphony), ale jakoś nie jestem za SCHILKE. A nie wiecie czy YAMAHA 16c4 GP jest większa czy mniejsza od 11B4 ... --> ??
A co do wypowiedzi Devil_inside, to co znaczy "grał bez powietrza" ??
Pozdro!
[ Dodano: 2009-05-11, 22:40 ]
Grałem już na ustniku SCHILKE, nie spasował mi (nie wiem jak ta seria symphony), ale jakoś nie jestem za SCHILKE. A nie wiecie czy YAMAHA 16c4 GP jest większa czy mniejsza od 11B4 ... --> ??
A co do wypowiedzi Devil_inside, to co znaczy "grał bez powietrza" ??
Pozdro!
Wysłany: Pon 11 Maj, 2009 21:56
Yamaha 16c4 gp jest duzo większa od 11b4. W porównaniu z ustnikami Bacha, katalog yamahy podaje że 11b4 jest odpowiednikiem bachowskiego 7c, natomiast 16c4 to bach 1 1/2c. Oczywiście są to zbliżone do siebie wymiarami ustniki, a nie ich wierne kopie.
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 05:58
a moglibyście coś doradzić o mniejszym o jakimś ustniku od 11b4 ?? aha i czy 16c4 GP, ma tylko większy kociołek czy rant też jest dość wąski ?? Bo rozchodzi mi się żeby wypróbować coś mniejszego od 11b4 ...
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 13:29
16c4 jest pod każdym względem większy od 11b4. jak chcesz cos większego to masz parę rozmiarów do wyboru i ciężko jest powiedziec że akurat jakiś tam ustnik jest dla ciebie dobry. Musisz szukac i próbowac, gdzieś na forum jest nawet tabela z rozmiarami ustników yamahy. To ci powinno pomóc.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 13:30
jakoś nie słyszałem o ustnikach mniejszych od Bachowskiego 7C. ale może są. mniejsze będzie 8C, 9C itd. nie wiem jak to się przekłada na rozmiarówkę Yamahy, ale są tablice, można sprawdzić.
najlepiej pójdź do sklepu jak masz możliwość i popytaj. powinni Ci coś doradzić.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 14:19
jak czytam takie rzeczy to mi sie słabo robi ..
LUDZIE! ustnik to jest taka indywidualna sprawa, ze nie piszcie " ten dobry, ten takie brzmienie, ten inne "
Jak ktoś chce ustnik, wybrać to niestety trzeba spędzić kilka dobrych godzin w sklepie i pograć. a najlepiej pożyczyć kilka do domu i przez tydzien je wybadać! bo po tym czasie moga też wyjsc rózne mankamenty..
to tyle w temacie pzdr!
ps. do nowego ustnika trzeba sie tez przyzwyczaić. im głębszy tym będzie na poczatku trudniej!
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 15:22
kurde ... nie wiem czy szukać mniejszego czy pozostać na tym BACH'u 1 1/2C. Bo raczej większość jak zmienia ustniki to na większe co ?? ;>
ja zmnienilem na mniejszy, tak dla przykladu... ale tez mam w zanadrzu ustnik holtona wiekszy nic bachowskie 3c, tak na przyszlosc czasem moze byc kiedys potrzebny
Witam. Myślę ZGAJU, że w Twoim przypadku to nie jest do końca kwestia rozmiaru ustnika... Fakt, że Yamaha 11B4 i Bach 1 1/2C to zupełna przepaść. Nie sądzę jednak żeby szukanie czegoś mniejszego niż Yamaha 11B4 pomogło w jakiś cudowny sposób. To i tak już dość mały ustnik (11C4 Yamaha to odpowiednik Bacha 7C). Moim zdaniem przy wyborze ustnika zasadniczym jest aby brzmienie było wyrównane w całej skali. (czasami góra brzmi fajnie a dolny rejestr słabo lub odwrotnie).
Pisałem już kiedyś, że na Twoim miejscu poszedłbym na konsultację do jakiegoś dobrego pedagoga żeby zerknął na Twoją grę i warsztat bo wydaje mi się, że tu tkwi problem bardziej niż w rozmiarze ustnika.
Pozdrawiam i powodzenia.
P.S. Nie zrozum mnie źle. To nie zarzuty wobec Ciebie tylko moje przemyślenia i szczerość. Wydasz masę pieniędzy na ustniki a będzie tak samo. Pomyśl o nauczycielu lub konsultacjach.
Wysłany: Sro 13 Maj, 2009 06:00
Dzięki Tomasz Gluska, za tą szczerą odpowiedz. Chciałbym iść do jakiegoś specjalisty ale w pobliżu nie ma takiego. Wiem już w czym tkwi mój problem, mianowicie jest to zbyt mocne przyciskanie trąbki do ust, próbuje pozbyć się tego, mam nadzieje że mi się uda.
Pozdrawiam
Grał bez powietrza tzn. bez luźnego dmuchania w instrument, dźwięk jest głuchy i nie brzmi i sam w sobie nie stroi.... mniej więcej o to chodzi z tym bez powietrza.... pograj troche forte na tym nowym ustniku na rozgrzewke powinno pomoc
Pzdr
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 05:57
A wiecie może jaki jest stosunek BACHA 1 1/2C do BACHA 3C. Te rozmiary są ponoć podobne prawda ? ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum